Разлюби ли Русия златото?

2133
Разлюби ли Русия златото?

© Pixabay.com

Русия, която в последните години беше най-големият купувач на злато в света, по всяка вероятност губи интереса си към ценния метал.

След като похарчи 40 млрд. долара за покупките на злато в последните 5 г., централната банка на страната намали закупените обеми в последните месеци.

Въпреки закупените 149 тона злато за първите 11 месеца на 2019 г., количеството представлява 44% по-малко, в сравнение преди година.


Данните за годишните покупки пък по всяка вероятност ще са най-ниските за последните шест години, пише Bloomberg.

Справка на Profit.bg сочи, че през 2018 г. Русия закупи рекордните 274.3 тона от ценния метал спрямо 223.5 тона за 2017 г. и 200 и 206 тона за 2016 и 2015 г.

Дори и придобитите 173 тона злато през 2014 г. по всяка вероятност ще се окажат по-високи от финалните данни за 2019 г.

Статистиката се очаква да излезе в началото на месец февруари, като те се публикува от Световния съвет по златото.

Какво да очакваме за златото и среброто през 2020 г. Като цяло, оставаме предпазливо настроени за пазара на акции, посочват от един от най-големите инвестиционни посредници у нас

Според редица анализатори Русия вече е достигнала максималното количество злато, което би желала да държи в резервите си.

Страната заема петата позиция като най-голям държател на злато в света, но процентът на метала от всичките резерви е под 20% (бел. ред. 19.6%).

Това е доста по-малко, в сравнение с Италия (68%) и Франция (62%), които заемат третата и четвърта позиция в класацията, както и спрямо лидерите Германия и САЩ.

Златото съставлява 72.8% от всичките резерви на Германия и 76.6% от тези на САЩ. За сравнение, металът е със само 6.9% дял от резервите на България.

Страната ни заема 49-а позиция в света с притежавано количество от 40.5 тона.

Днес златото на Русия се оценява на 106 млрд. долара, а част от притежаваното количество от 2262 тона се съхранява в трезори на Централната банка в Москва.

След като цената на златото през изминалата година се покачи с 20%, сега въпросът, който мнозина пазарни наблюдатели си задават, е дали намаляването на покупките от Русия ще се отрази негативно на цените.

„Златото беше като защита за страната срещу евентуални по-сериозни санкции, но от днешна гледна точка изглежда логично, че вече Русия не се нуждае от покупки в подобни размери“, коментира анализаторът на PJSC Raiffeisenbank от Москва Денис Поривай.

Припомняме, че страната увеличи златните си резерви петкратно от 2007 г. насам, което съвпада и с изказването на президента Владимир Путин малко след избирането му за четвърти мандат през 2018 г., че Русия ще търси начин да се диверсифицира от щатския долар.

Икономистът на Renaissance Capital в Москва пък е на мнение, че покупките ще продължат, за да може да се увеличи процентното съотношение на златото в общите резерви на страната. Това обаче ще се случва в по-малки обеми в следващите месеци и години, казва тя.

Намаляването на покупките от страна на централната банка обаче оказва сериозна промяна за златодобивните компании. След като изнесоха само 16 тона злато през 2018 г., количеството за миналата 2019 г. надхвърли 100 тона.

Въпреки че продажбите днес се осъществяват от местните търговски банки, не е изключено в бъдеще този процес да се прави директно от добивните компании. От една от големите компании в сектора Polyus обявиха пред Bloomberg, че очакват правителството да им издаде лиценз, който ще им позволява свободно и директно да продават злато в чужбина.

Днес това могат да правят единствено банките в страната.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg