Резкият спад на лихвите по щатските ДЦК обезцени долара

1088
Резкият спад на лихвите по щатските ДЦК обезцени долара

© Pixabay

Доларът днес изпитва трудности да се отърси от тежката сесия вчера, като поевтинява до петмесечно дъно спрямо йената, вследствие на резкия спад при лихвите по щатските държавни облигации, който пък беше породен от нарастващите залози за понижение на лихвите в краткосрочен план от страна на Федералния резерв.

Лихвата по 10-годишните щатски облигации падна до най-ниското си ниво от септември 2017 г., доближавайки се до прага от 2%, след като председателят на подразделението на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че понижението на лихвите “може да бъде оправдано в скоро време” предвид засилващите се рискове за икономическия растеж.

Доларът поевтинява до 108.010 йени, след като преди това падна до 107.860, което беше най-ниското ниво от 10 януари.


Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остaна без промяна на ниво от 97.182, след като се понижи с 0.6% в предходния ден.

“Доларът поевтинява дори спрямо валути като еврото. Пазарните участници намериха стимули най-накрая да покрият късите си позиции при еврото вследствие на резкия спад при лихвите по щатските облигации,” казва Юкио Ишидзуки, старши валутен анализатор в Daiwa Securities.

“Доларът беше валута убежище по време на настоящия период на избягване на риска, но силата му отслабва, след като неочакваният темп на понижение при лихвите по щатските облигации вече трудно може да бъде пренебрегвано.”

Еврото поскъпна с 0.1%, до 1.1250 долара, след като вчера скочи с  0.7%, до 1.1262, което беше най-високото ниво от 13 май.

Еврото получи подкрепа от по-слабия долар, но анализатори остават предпазливи по отношение на дългосрочните перспективи пред европейската валута.

“Предвид близките отношения на еврозоната с китайската икономика, еврото е една от валутите, която ще бъде най-сериозно засегната от икономически спад в Китай - риск, който се свързва с ескалиращата търговска война между САЩ и Китай,” казва пред Ройтерс Джуничи Ишикава, старши валутен анализатор в IG Securities.

Централната банка на Австралия днес понижи основната си лихва до рекордно ниското ниво от 1.25% .

Австралийският долар поскъпна с 0.15%, до 0.6987 щатски долара след решението, тъй като то вече беше отчетено от пазара. Очакванията на пазарните участници са и за второ понижение на лихвите през септември, а вероятността за трето преди края на годината се оценява на 50%.

Британският паунд остана без промяна на ниво от 1.2667, след като се отдалечи от петмесечното дъно от 1.2560, достигнато в петък.

Паундът беше паднал до петмесечно дъно вследствие на вероятността Великобритания да избере премиер евроскептик, който може да предприема твърдата линия по отношение на брекзит.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg