Събитието, което може да разтърси финансовите пазари в Европа

6155
Събитието, което може да разтърси финансовите пазари в Европа

© Pixabay

През тази седмица се случи нещо, което остана незабелязано от широката аудитория, но крие възможност за сериозни сътресения на финансовите пазари в Европа.

Европейският съюз и Швейцария си наложиха взаимно нови рестрикции, които засягат операциите на финансовите компании и от двете страни, пише BBC.  

Събитието поставя прът в спиците на дългогодишното икономическо сътрудничество между ЕС и Швейцария.


Какви са новите рестрикции?

Инвестиционните фирми от ЕС вече нямат право да търгуват на швейцарската фондова борса.

Споразумението, познато като „еквивалентност”, което преди позволяваше подобна инвестиционна дейност, изтече в края на юни, а Европейската комисия реши да не го подновява, поне засега.

В отговор на хода на ЕС, Швейцария също забрани търговията на швейцарски акции на европейските пазари.

Защо ЕС предприе тези действия?

Ситуацията е част от по-голям казус между ЕС и Швейцария.

Швейцарските икономически взаимоотношения със съюза се градят на база от около 120 отделни взаимни споразумения. Те дават на швейцарския бизнес достъп до единния пазар на ЕС.

Сега обаче съюзът иска да обнови и опрости споразумението в нова рамка. Европейският парламент описва ситуацията, като „сложна, понякога непоследователна и трудна за поддържане” .

ЕС е подготвил проект на ново споразумение, но Швейцария се отдаде на обществено обсъждане, в резултат на което поиска разяснения относно текстовете.

ЕС не одобри това отлагане и позволи срокът на споразумението за еквивалентност за швейцарските капиталови пазари да изтече.

Какви са резервите на Швейцария към ЕС?

Швейцарското правителство изпитва притеснения, че новото споразумение ще доведе до това гражданите на ЕС да могат да получават помощи от швейцарската социална система.  

Освен това правилата могат да ограничат правителствените субсидии към бизнеса и да направят трудно за властите да защитават швейцарските заплати, които са едни от най-високите в света, от конкуренцията на евтината работна ръка.

Но освен тези причини има и полиически контекст.

Дясното правителство на страната - Швейцарската народна партия, която получава най-много гласове на последните четири избори, няма добро отношение към ЕС, съответно и към свободното движение на работници, което върви ръка за ръка със споразуменията със съюза. Освен това, в края на тази година в Швейцария ще има избори.

Какво точно е еквивалентност?

В някои сфери на финансовата регулация Европейската комисия може да решава, че други страни имат еквивалентни стандарти на тези в ЕС.

По отношение на капиталовите пазари, изискванията включват високо ниво на защита за инвестиститорите и превенция против спекулации.

Когато ЕК даде зелена светлина за наличие на еквивалентност, фирмите от ЕС могат да търгуват на борсите на тези съответни държави.

Сходни решения бяха взети в края на 2017 г. за САЩ, Австралия и Хонконг, както и за Швейцария. Швейцарското решение имаше срок от една година, след което беше удължено с шест месеца, но в крайна сметка, изтече, без да бъде подновено.

Това възможен сценарий ли е за брекзит?

Възможно е.

Финансите са много важен сектор за британската икономика и достъпът до клиенти в ЕС е особено ценен. Освен това е полезно за европейските инвестиционни фирми да могат да търгуват на борсата в Лондон.

Много компании се надяват, че еквивалентността ще им позволи да продължат да правят бизнес с ЕС и след като Великобритания излезе от Общността.

Тези надежди засягат много по-широк обхват от дейности, а не само търговията с акции, какъвто е случаят с Швейцария.

Европейската комисия има решения за еквивалентност в сферата на застраховането, кредитните рейтинги, одита и много други.

Това, което демонстрира казусът между ЕС и Швейцария, е, че Европейската комисия е готова да използва еквивалентността като оръжие в своите преговори. Ако почувстват, че е необходимо да се окаже натиск над някой партньор по този начин, то по-всичко личи, че това ще се случи.

А разбира се, че Великобритания се очаква да бъде от другата страна на масата за преговори в близко бъдеще, като снемане на еквивалентността от страната може да нарани редица големи бизнеси.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg