САЩ с дълг от 22 трилиона. Какво означава това за американците?

3328
САЩ с дълг от 22 трилиона. Какво означава това за американците?

© Pixabay.com

Държавният дълг на САЩ за първи път в историята премина границата от 22 трилиона долара, показаха данни на Министерството на финансите.

Само в последния месец дългът се е увеличил с 30 млрд. долара. Увеличението на дълга в първите две години от управлението на Доналд Тръмп се случва с рекордно бърз темп, тъй като в началото на мандата му той възлизаше на 19.9 трилиона долара.

По време на двата мандата на президента Барак Обама външният дълг на САЩ нарасна от 11.1 трилиона долара на 19.85 трилиона долара. Важно е обаче да отбележим, че дългът започна да расте точно преди Обама да бъде избран за президент, като това помогна за възстановяването на икономиката след световната икономическа криза.

Дългът по време на управлението на Джордж Буш-младши се увеличи от 5.77 трилиона долара до 11.1 трилиона долара.

Ръстът му до 22 трилиона долара днес обаче може би вече е притеснителен, коментират анализатори отвъд океана. Какво означава това за САЩ, пък и за американските семейства, питат от Yahoo Finance.

Годишният дефицит за настоящата година се очаква да се увеличи с 15.1% от миналогодишната му стойност, възлязла на 779 млрд. долара. До 2022 г. той ще премине границата от 1 трилион долара, сочат данни на Бюджетната служба към конгреса.

Въпреки многото призиви за намаление на дълга, защо той продължава да расте?

Има няколко причини за това. От една страна това е данъчната реформа, предложена от Доналд Тръмп. Именно тя се очаква да добави нови 1.9 трилиона долара към дълга на САЩ в следващото десетилетие.

Конгресът също ще добави нови 1.3 трилиона долара дълг, на фона на увеличените разходи най-вече за изграждането на стената между САЩ и Мексико. Но това не е всичко. Застаряващото население също носи и повече разходи за здравеопазване, а пенсионерите ще окажат натиск и върху социалното осигуряване в страната.

Нарастващият дълг обаче вече е проблем, който не може да се игнорира дори и от обикновените граждани на САЩ, тъй като това ще повлияе на всичко и всички в най-голямата икономика на света.

Повишението на дълга означава и по-високи лихви, които ще се платят за обслужването му. Очакванията са само тази година да се платят 383 млрд. долара лихви по дълга, което е с 18% повече спрямо година по-рано. Обслужването на дълга през 2029 г. пък ще струва 928 млрд. долара.

От Бюджетната служба по дълга обявиха последствията от нарастващата стойност на задълженията на страната. В следващите години, на фона на по-високия дълг, това би довело до по-ниски федерални разходи, или иначе казано - по-малко инвестиции за инфраструктура, образование, а също и научно-изследователска дейност.

Оттам обаче отчитат и повишената вероятност от финансова криза, с която САЩ няма да се справи толкова лесно.

Едно продължаващо нарастване на дълга може да означава поемането на повече дълг, но при по-високи лихви, тъй като част от държателите на дълг биха се съгласили да купят още дълг от САЩ при по-висока доходност.

Домакинствата също ще пострадат от по-високите стойности на дълга, както и лихвите, плащани за обслужването му. Очакванията на бюджетната служба по дълга са, че това ще намали семейните доходи с 16 хил. долара до 2048 г.

САЩ не е единствената държава в света с толкова високи нива на задължения, но пък само тя сред развитите икономики ще продължава да отчита ръст на дълга си.

Прогнозни данни на Международния валутен фонд сочат, че нивата на дълг/БВП се очаква да се повишат от настоящите 78% на 93% през 2029 г., което ще е най-високата стойност от Втората световна война насам.
 

Държавите с най-висок и най-нисък дълг в ЕС. Къде сме ние?Страната ни има съотношение от 23.1% спрямо 23.8% за тримесечие по-рано, а пред нас са само Люксембург и Естония

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg