САЩ вече са най-големият износител на природен газ в света

2437
САЩ вече са най-големият износител на природен газ в света

© Pixabay

Съединените щати се превърнаха в най-големия износител на втечнен природен газ през първата половина на 2022 г., след като увеличиха доставките за Европа на фона на украинската криза.

Това съобщи Международната енергийна агенция, цитирана от Ройтерс.

Износът на втечнен природен газ от САЩ е нараснал с 12% до средно 11.2 милиарда кубични фута (317 милиона кубични метра) на ден през първата половина на годината, в сравнение с втората половина на 2021 г.

Увеличеният капацитет за износ на втечнен природен газ, по-високите цени и нарасналото търсене, особено от Европа, са основните причини за ръста на експорта.

Износът на втечнен природен газ нараства драстично през последните няколко години, тъй като все повече държави правят опити да диверсифицират енергийните си системи и да се откажат от замърсяващите въглищни инсталации.


Изграждането на нови добивни съоръжения обаче отнема няколко години, а за момента не се очаква САЩ да добавят значителни нови мощности поне до 2024 г.

Около 71% от износа на втечнен природен газ от САЩ е бил за Европейския съюз и Великобритания през първите пет месеца на тази година, по данни на Международната енергийна агенция.

Европа иска да натрупа достатъчно газ в хранилищата си преди зимата, тъй като Русия силно ограничи доставките по газопроводите до Стария континент, в отговор на наложените санкции заради инвацията в Украйна.

Инсталираният капацитет за износ на втечнен природен газ от САЩ се е увеличил с около 1.9 милиарда кубични фута (53.8 млн. куб. метра) от ноември 2021 г. насам.

Какво може да направи Европа, ако газът все пак спре?Газопроводът

Изчисленията на Международната агенция по енергетика показват, че капацитетът на втечняване е средно 11.4 милиарда кубични фута (323 млн. кубични метра) към юли с по-краткосрочен пиков капацитет от 13.9 милиарда кубични фута (393.6 млн. куб. метра).

През юни Съединените щати са изнесли 11% по-малко втечнен природен газ от средния износ ца първите пет месеца на 2022 г., след като пожар причини прекъсване на експортното съоръжение за втечнен природен газ на Freeport LNG.

Компанията прогнозира възобновяване на операциите до началото на октомври и връщане към пълно производство до края на годината.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg