Саудитска Арабия поглежда към възобновяемата енергия

2984
Саудитска Арабия поглежда към възобновяемата енергия

© Pixabay

Страната, която е може би най-известна с огромните си петролни запаси, се насочва към възобновяемите енергийни източници, за да генерира енергия за дома и да удължи живота на ключовия си петролен отрасъл. Така започва нов материал на Bloomberg, който разглежда плановете и стратегията на Саудитска Арабия по отношение на слънчевата и вятърната енергия.

Саудитска Арабия планира да изгради възобновяеми енергийни мощности от близо 10 гигавата до 2023 г., като смята да постави началото тази година, с изграждането на инсталации за  вятърна и слънчева енергия в пустинните северозападни части на страната, пише новинарската агенция.

Тези мощности биха могли да спестят 80 000 барела петрол на ден. Според фирмата за пазарни анализи Wood MacKenzie, ако към това се прибавят и проектите за природен газ, планирани да стартират по-късно през настоящото десетилетие, то тази цифра може да бъде учетворена. Това може да замести петрола, който страната изгаря по време на зимните месеци.

Тези усилия вървят ръка за ръка със стремежа на кралското семейство да разшири обхвата на саудитската икономика, след като ниските цени на петрола през последните две години доведоха до бюджетен дефицит. По-голямата промишленост обаче означава и по-висока енергийно потребление, като само през последната година количеството енергия, използвано в пикови часове, нарасна с 10%.

„Възобновяемата енергия вече не е луксозна стока,“ коментира Марио Маратефтис в интервю за Bloomberg. “Ако вътрешното потребление продължи (да расте) така, Саудитска Арабия няма да има излишен петрол за износ.“

По-рано този месец енергийният министър на страната Халид Ал-Фалих заяви, че Саудитска Арабия търси между 30 и 50 млрд. долара инвестиции във възобновяеми източници. Министерството ще сформира звено, което да разглежда офертите, докато бъде създаден нов независим купувач за всички енергийни запаси.

„Условията на договорите ще бъдат мотивиращи, така че цената за генериране на енергия от възобновяеми източници ще бъде най-ниската в света,“ каза Ал-Фалих на пресконференция в Рияд. Първият търг за изграждането на 700 мегавата вятърни и слънчеви мощности ще бъде проведен през септември, допълни министърът.

Според базирания в Рияд King Abdullah Petroleum Studies and Research Center, правителството на Саудитска Арабия вече е повишило цените на енергията за вътрешна консумация, за да ограничи търсенето. Ако обаче страната не успее да осигури други източници на енергия, като газ, възобновяеми източници и дори ядрени централи, това може да доведе до подриване на ключовия за местната икономика петролен износ, се казва в доклад на организацията, публикуван през октомври.

В доклада пише още, че подобряване на енергийната ефективност на страната с едва 4% на година може да спести еквивалента на 1 милион барела петрол на ден до 2030 г.

Планът за икономическа трансформация на страната на заместник-престолонаследника Мохамед бин Салман се основава на първичното публично предлагане на около 5% от Saudi Arabian Oil Co. Държавната петролна компания на Саудитска Арабия се оценява на около 2 трлн. долара.

Saudi Aramco – както е известна компанията, генерира основната част от петролните приходи на страната, като добива 10% от горивото, което се продава на световните пазари всеки ден. Компанията обаче оглавява и първите стъпки на страната към възобновяемата енергия.

В момента тя оперира най-голямата инсталация за слънчева енергия в страната, с мощност 10 Mw. А миналия месец Aramco стартира и първата вятърна турбина за комерсиални цели в кралството.

Други държавни компании също започват проекти в това отношение, като повечето от тези инициативи са с по-малък мащаб. Според вицепрезидента на Wood Mackenzie за Близкия изток Стюърд Уилямс, малките проекти са от изключително значение, тъй като диверсифицират енергийните източници на страната.

„Това са стъпки към изграждане на енергийната база на страната,“ добави Уилямс в интервю за Bloomberg.

Саудитска Арабия вече започна и да употребява природен газ вместо петрол в някои енергийни централи. Ефектът от този ход е значителен, Saudi Aramco смята да реализира нов подобен проект до края на десетилетието.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg