Сделката за тавана на дълга на САЩ очаква само подписа на Байдън

6661
Сделката за тавана на дълга на САЩ очаква само подписа на Байдън

© Getty Images

Американският Сенат прие широкообхватно законодателство в четвъртък, което отменя тавана на дълга от 31,4 трилиона долара, като същевременно съкращава федералните разходи, подкрепяйки двупартийна сделка, сключена от президента Джо Байдън и председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти за предотвратяване на безпрецедентен дефолт на САЩ.
 
Гласуването с 63 „за“ и 36 „против“ отразява подкрепата както на демократите, така и на републиканците, като поддръжниците казват, че необходимостта от повишаване на лимита за заеми надделява над загрижеността относно разпоредбите, свързани с военните и вътрешните разходи и енергийната политика, наред с други спорни въпроси, отбелязва The Wall Street Journal.
 
Законопроектът беше подкрепен от 46 членове на групата на демократите, които контролират Сената, и 17 републиканци.
 
Сега мярката трябва да бъде подписана от Байдън преди датата 5 юни, когато правителството няма да има средства да плаща задълженията си, според Министерството на финансите. 
 
„Америка може да въздъхне с облекчение, защото избягваме дефолт, последиците от който биха били катастрофални“, коментира лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър при обявяването на вота. По думите му липсата на сделка е щяла почти сигурно да предизвика нова рецесия, което „би било кошмар за американската икономика и милиони семейства“.
 
 
Приемането на законопроекта затвори сравнително гладка последна глава в усилията на Конгреса да се справи с тавана на дълга след месеци на преговори. Демократите обвиниха републиканците, че безотговорно използват перспективата за дефолт, за да изтръгнат отстъпки, докато републиканците контрираха, че нарастващият дълг на САЩ изисква решителни действия, като същевременно отхвърлиха предложението за данъчни увеличения на Байдън.
 
Още през януари министерството на финансите заяви, че страната се сблъсква с тавана на дълга и се налага да използва извънредни мерки, за да поддържа правителството платежоспособно. Байдън първоначално се зарече, че няма да преговаря за тавана, настоявайки той да бъде повишен без никакви условия.
 
Сериозните разговори между него и  калифорнийския републиканец Маккарти започнаха миналия месец, след като републиканците в Камарата на представителите изненадаха много демократи, като останаха до голяма степен единни в приемането на законопроект, предлагащ дълбоки съкращения на разходите и отмяна на част от програмата на Байдън за климата и данъците.
 
Гласуването в Сената в четвъртък дойде, след като Камарата одобри мярката късно в сряда. Голямо мнозинство от демократи и републиканци в Камарата на представителите подкрепи законопроекта, въпреки гневните възражения на консерваторите, че мярката не прави достатъчно за контрола на разходите.
 
 
Споразумението, наречено Закон за фискалната отговорност, отменя тавана на дълга до 1 януари 2025 г., изтласквайки въпроса за неговото бъдеще за след изборите през 2024 г., в замяна на съкращения на някои от програмите на Байдън и 3% таван за увеличенията на военните разходи през фискалната 2024 г.
 
Законът ще осигури 45 милиарда долара за наскоро създадена програма, разширяваща обхвата на ветераните, изложени на токсични изгаряния, официално ще прекрати тригодишното замразяване на плащанията по студентски заеми, ще ускори мащабни енергийни и инфраструктурни проекти и ще повиши до 54 възрастта, на която трудоспособните хора с ниски доходи трябва да работят, за да получават хранителна помощ.
 
Законът не засяга основни програми като социалното осигуряване и здравноосигурителната програма (Medicare), показвайки, че законодателите не са склонни да се справят с най-големите двигатели на дълга на САЩ и са ограничили битките си до тясното пространство на дискреционния бюджет, който представлява почти една трета от разходите, оставяйки основните програми извън масата, посочва още WSJ.
 
Законодателството ще намали държавния дефицит с около 1,5 трилиона долара за едно десетилетие в сравнение с базовата прогноза, според Бюджетната служба на Конгреса.
 
 
Тъй като САЩ постоянно имат големи годишни дефицити, лимитът на дълга трябва да бъдат адресирани редовно. След като той бъде достигнат, законодателите трябва да повишат или да отменят тавана, преди Министерството на финансите да може да емитира още дългове.
 
През последните дни ведомството продаде на търг свръхкраткосрочен дълг, включително еднодневни ценни книжа за 15 милиарда долара, които падежират на 6 юни. Министерството на финансите предупреди, че тези и други по-дългосрочни ценни книжа може да не генерират достатъчно пари, с които правителството трябва да плати сметките си, ако лимитът на дълга не бъде повишен до 5 юни.
 
Служители на Министерството на финансите се надяват да продадат на търг дълг от около 123 милиарда долара в понеделник, въпреки че може да се наложи да забавят продажбите, ако лимитът на дълга не бъде увеличен навреме. Ведомството съобщи, че ще предостави актуална информация за това дали търгът ще продължи сутринта на 5 юни.

Българският бизнес

Всичко по темата Сделката за тавана на дълга на САЩ

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg