Шест американски технологични гиганта загубиха над 500 млрд. долара

435
Шест американски технологични гиганта загубиха над 500 млрд. долара

© pixabay.com

Шестте най-големи технологични компании в САЩ загубиха над 500 млрд. долара пазарна стойност след понижаването на акциите им, провокирано от публикуването на данни от отчета за инфлацията за август. Най-големи загуби търпят Apple, Microsoft и Amazon, съобщава CNBC.

Nasdaq Composite падна с 5,16%. Индексът на високотехнологичните компании се закри на отметка 11 633,5 (най-лошият показател за деня от юни 2020 г.).

Промишленият индекс Dow Jones падна до 1276,37 пункта, или с 3,94%, закривайки на ниво 31 104,97, а индексът S&P 500 — с 4,32% до 3932,69 пункта. Това е най-лошият ден за всички три индекса през 2022 г., отбелязва Forbes USA.


Индексът на потребителските цени нарасна с 0,1% за месец и с 8,3% в годишното изражение. Анализаторите очакваха инфлацията да намалее с 0,1% през месеца след спада на цените на газа, а на годишна база прогнозираха 8,1%.

„Пазарите бяха разтърсени от неприятното съобщение за индекса на потребителските цени тази сутрин и реагират по същия начин“, каза главният инвестиционен директор на Cornerstone Wealth пред Forbes USA. Той добави, че това ще засили необходимостта пазарите да поддържат агресивната политика на Фед за повишаване на лихвените проценти и „вероятно да държат под контрол рисковите активи в обозримо бъдеще“.

Борсово търгуваният фонд, който проследява 100-те най-ценни нефинансови компании, регистрирани на Nasdaq, Invesco QQQ ETF, претърпя спад от 5,5% в най-лошия си ден за търговия от март 2020 г., съобщава CNBC. В топ 10 на холдинговите компании на фонда са Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta и Nvidia.

Високата инфлация в САЩ уплаши азиатските инвеститориАзиатските капиталови пазари регистрират резки понижения в сутрешната търговия в сряда

Пазарната капитализация на Apple във вторник, 13 септември, загуби $154,11 млрд. Тя падна с 5,87%, което е най-резкият спад от септември 2020 г.

Пазарната стойност на Microsoft падна със $109,33 млрд., или с 5,5%, което също е е най най-резкият спад от септември 2020 г.

Amazon загуби $98,11 млрд. капитализация и падна със 7,06% - най-резкият спад от май 2022 г.

Акциите на Alphabet, чиято собственост е Google, падната с 5,9%. Meta (която притежава Facebook, загуби $42,55 млрд. пазарна стойност и акциите се понижиха с 9,37%.

Капитализацията Nvidia намаля с $34,21 млрд.,или с 9,47%.

Амунди: Облигациите отново се превръщат в атрактивна инвестицияОблигациите отново ще започнат да играят важна роля в диверсификацията на инвестиционните портфейли

Темпът на инфлация не е този, който Фед очакваше. Остава отворен въпросът какъв ще бъде през първото тримесечие на 2023 г., казва инвестиционният директор на Abrdn Джеймс Ати пред Bloomberg.

Докладът на Министерството на труда на САЩ за инфлацията за август е един от последните преди срещата на Фед на 20-21 септември. Очаква се тогава Фед да повиши лихвените проценти с 0,75 процентни пункта за трети пореден път, за да намали инфлацията. Докладът може да покаже, че Фед продължава да повишава лихвите по-дълго, отколкото някои инвеститори очакваха.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg