Щатският долар - големият губещ за 2017 г.?

11132
Щатският долар - големият губещ за 2017 г.?

© Pixabay.com

Щатският долар поевтиня вчера спрямо еврото до най-ниското си ниво за последните близо 15 месеца. Загубите само от началото на годината вече са близки до 10% (9.75% към момента), сочи справка на Profit.bg.

Перспективите пред долара, поскъпнал с 23.5% за последните три години, според данни на Reuters, явно към момента не са добри.

Възходът на еврото започна преди около месец, когато президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че икономическият растеж в еврозоната постепенно се възвръща, но стимулите трябва да продължат, докато не се отчете траен икономически ръст и стабилни нива на инфлация.

Трейдърите също така следят отблизо и ситуацията със здравната реформа в САЩ, както и с възможността в страната да последва ново повишение на лихвите. Очакванията за трето повишение на лихвените нива през 2017 г. наскоро се понижиха за първи път тази година под 50%.

Прогнозите

В последните 12 месеца щатският долар се търгуваше в диапазон от 1.0341 до 1.1583 спрямо еврото. След ръст до рекордната си стойност, днес се наблюдава леко поскъпване на зелената валута, до ниво от 1.1534 за 1 евро.

Прогнозите на големите форекс брокери и инвестиционни банки за 2017 и 2018 г. са различни. Например, от AMZ Bank прогнозират ниво от 1.14 в края на 2017 г. и 1.07 за след нови 12 месеца.

TD Securities пък са на коренно различно мнение, като според тях доларът ще продължи своя спад до 1.20 за 1 евро, което се равнява на около 1.63 лв. за 1 долар.

От JP Morgan наскоро обновиха прогнозата си, като новите предвиждания са за ниво от 1.16 в края на 2017 г. и 1.18 за след 12 месеца.

От Danske Bank пък са на мнение, че до края на 2017 г. доларът ще поскъпне до 1.12 за евро, но през първите шест месеца на 2018 г. отново ще загуби от стойността си и ще се разменя срещу 1.18 към единната европейска валута.

Експертът говори

Наистина ли доларът е огромният губещ…? С този въпрос се поставя фокус върху най-важната част от капиталовите пазари, включително и при основната валутна двойка, а именно т.нар. timing.

В конкретния случай това е много показателно, тъй като най-ниските котировки на основната валутна двойка са формирани именно в края на 2016 и през януари 2017 г. (тройно дъно под 1.04), коментира за Profit.bg финансовият експерт Александър Николов.

Ако разгледаме масовите анализи през този период, всички големи банкови институции коментираха и/или прогнозираха паритет между евро и долар, който така или иначе не бе достигнат. Малка промяна на перспективата показва, че всъщност текущите котировки (около 1.15) са в горната част на рейнджа, валиден от началото на 2015 г. (1.045-1.155).

Личните ми очаквания са, че текущите движения над 1.15 ще повторят реакцията при опита за пробив под долната граница, а именно тест на нивата над 1.1550 и след това връщане отново в зоните около 1.12-1.15 с консолидация до месец септември, прогнозира Николов.

Основните тенденции ще бъдат формирани дългосрочно отново от Федералния резерв и техните нагласи за адаптиране на паричната политика. Щатската икономика изглежда много по-подготвена за затягащ цикъл на монетарната си политика и лихвените равнища, в сравнение с тази в ЕС.

Поради тази причина фундаментално няма предпоставка за очаквания на движение в посока 1.20. Технически също еврото изглежда няма нужния ресурс, за да атакува агресивно във възходяща посока и да продължи да бележи нови върхове.

Какви са възможностите днес за обикновения гражданин?

В случай че вярвате, че щатската валута ще поскъпне до края на 2017 и през 2018 г., то добре е да обмените спестяванията си от лева и евро в долари.

Дори и ако прогнозата от 1.20 по-горе се сбъдне, то днес сме на около 4% от това ниво, или иначе казано, евентуалните ви загуби няма да са големи. Основният въпрос е какво бъдеще очаква най-голямата икономика в света, начело с президент Доналд Тръмп.

И не забравяйте - във времена на ниски лихви депозитите в щатски долари бяха едни от най-печелившите инвестиции през 2014 и 2015 г. За 2017 г. обаче те са сред едни от най-губещите.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на валута.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...