Щатският долар отново се превърна в убежище от борсовия срив

1862
Щатският долар отново се превърна в убежище от борсовия срив

Щатският долар традиционно се ползва със статута на инвестиционно убежище, към което инвеститорите прибягват при сериозни пазарни сътресения. Сривът на капиталовите пазари от последните часове не беше изключение от това правило. Американските пари задържаха позициите си на фона на борсовите катаклизми, а доларовият индекс отчете повишение от 0.5% от началото на седмицата и над 1% от петък насам, когато започнаха разпродажбите на Уолстрийт. Към момента той се движи на ниво от малко над 89.40 пункта. 
 
"Зелената валута" се приема от пазарните участници за стабилна парична единица, която запазва стойността си във времена на несигурност. Освен това при разпродажбата на всички останали рискови активи в портфейлите си, инвеститорите предпочитат да "кешират" именно в долари, тъй като това им гарантира и най-висока ликвидност.
 
Тази сутрин щатският долар се търгува с 0.4% над вчерашните си нива спрямо еврото и британския паунд и с 0,3% спрямо швейцарския франк.  
 
Единствената валута, която регистрира повишение спрямо долара през последните часове е японската йена, която също се счита за "спасителен" актив при кризисни ситуации. Тя поскъпна с 0.3% до нива от под 109 йени за долар в сутрешната търговия.
 
Засилването на американската валута доведе и до разпродажби на основните суровини на стоковите борси, които по принцип имат обратна корелация с долара - когато той поскъпва, те поевтиняват. Това се отразява негативно на т. нар. "стокови валути" (commodity currencies) - паричните единици на водещите износители на суровини. Сред тях се нарежда австралийският долар, който тази сутрин загуби нови 0.2% от стойността си до ниво от 0.7835 щатски долара.
 
Златото обаче, което в повечето случай също губи позиции при поскъпване на долара, този път остана сравнително стабилно. Очевидно и ценните метали се приемат за спасителен актив в момента, тъй като тази сутрин златото се повиши с 0.8% до ниво от 1 349 долара за тройунция. Среброто и платината също регистрираха ръстове съответно от 1.1% до 16.86 долара и 0.5% до 999 долара за тройунция.  
 
Анализаторите все пак предупреждават, че дългосрочният тренд при долара си остава силно негативен. Само преди няколко дни американска валута падна до ново тригодишно дъно и дори отбеляза най-лошия си годишен старт от 1987 насам, понижавайки се с над 3% през януари. Опасността от засилване на протекционистичните мерки от страна на Белия дом продължава да притеснява валутните трейдъри, както и неяснотата около монетарната политика на останалите водещи централни банки в лицето на ЕЦБ и Банката на Япония. 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg