Що е то цикъл на ликвидността?

1348
Що е то цикъл на ликвидността?

Продължаваме със седмичната рубрика, подготвяна от Капман Холдинг - "Седмичен Портфолио Мениджър". Нейната цел е да се опише текущият пазарен сентимент и същевременно да се обхване пазара в неговата цялост, т.е. ще се наблюдават всички класове активи и сектори.

За целта ще се използват цените на борсово търгуваните фондове (ETF) за съответните сектори.

На практика, това е аналитичен алгоритъм. Най-общо казано, класовете активи са: акции, облигации, стоки и валути.

Основният икономически модел за анализ в тази статия е цикълът на ликвидността (LIQUIDITY CYCLE). 

Според модела, глобалната икономика се намира в горния край на кривата на ликвидността, когато цените на облигациите спадат, инфлацията расте и натовареността на производствения капацитет и корпоративните печалби са на високи нива.

Ключова роля в модела имат централните банки, тъй като те контролират предлагането на паричната маса и основния лихвен процент. На този етап те започват или вече са започнали да изтеглят ликвидност от икономическата система, което е фактор за спад на цените на финансовите активи.

Например, Федералният резерв на САЩ редуцира ежемесечно балансовото си число (или сумата на натрупаните активи по време на т. нар. количествени улеснения, QE) с 50 млрд. долара в допълнение на повишението на основната лихва.

В тази среда през последния месец най-добре се представят секторите здравеопазване и комунални услуги, а най-слабо - енергиен сектор и информационни технологии.

Нека сравним три варианта на инвестиционно портфолио по класове активи за едногодишен период. Класовете активи са: кеш, облигации, злато и американски акции.

От долната графика се вижда, че най-добре за едногодишен период се представя портфолио 2, с най-голям дял на американски акции, което съвпада с върха на кривата на ликвидността.

Източник: www.gold.org

За да бъдем по-конкретни, нека да съставим три примерни микса от активи, като включим пет актива, но с различни пропорции за периода от началото на 2017 г. до края на ноември 2018 г.

Активите са сектор комунални услуги (XLU), сектор здравеопазване (XLV), дългосрочни облигации над 20 години (TLT), златодобивни компании (GDX) и кеш.

От долната графика се вижда, че най-добре се представя портфолио 2, което има най-голям дял в комуналния сектор. Това отново е в съответствие с модела на ликвидността.


 

Източник: www.portfoliovisualizer.com

В заключение, долната графика показва съотношението (горен панел, бяла крива) на доходността на 5-годишните държавни облигации на САЩ към 2-годишните държавни облигации на страната.

Когато 2-годишната доходност се повишава повече от 5-годишната доходност, кривата спада, а когато премине нивото под 0, това в исторически план е предхождало икономическа рецесия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg