SOFIX стартира седмицата с ново тригодишно дъно

820
SOFIX стартира седмицата с ново тригодишно дъно

© Pixabay

Седмицата стартира с понижения за индексите на Българската фондова борса. SOFIX загуби близо половин процент от стойността си и достигна ново тригодишно дъно от 548.62 пункта, а BGBX40 отстъпи с 0.32 на сто до 108.66 пункта.

Секторният BGREIT, който следи движението на акциите на дружествата, инвестиращи недвижимите имоти, падна с 0.39% до 128.56 пункта, а BGTR30 загулби 0.1 на сто и приключи търговията на ниво от 494.10 пункта.

Общият изтъргуван оборот на регулирания пазар на БФБ в понеделник достигна малко над 190 хиляди лева.

Най-ликвидната позиция днес бе тази на фармацевтичната компания Софарма АД с 12 сделки на обща стойност малко над 20 хиляди лева. Дружеството понижи пазарната си оценка с 0.87 на сто до ниво от 3.41 лева за акция.  

Всички останали позиции днес бяха с едноцифрен брой трансакции, като лидер по оборот бе тази на Фонд недвижими имоти България АДСИЦ с близо 30 хиляди лева и 9 сделки. Цената на акциите на компанията остана без промяна на ниво от 2 лева за брой.

В две сделки бяха прехвърлени 550 акции на Албена АД на обща стойност 21 780 лева, като цената им се понижи с 1% до 39.60 лева за брой.

Книжата на Сирма Груп Холдинг пък регистрираха най-силното понижение днес (с 4.35 на сто), като затвориха на ниво от 0.66 лева. Първа инвестиционна банка загуби 2.7% от пазарната си капитализация до ниво от 2.92 лева за акция.

Сред малкото позиции с положително изменение днес се наредиха тези на Кораборемонтен завод Одесос, поскъпвайки с 5.88%, както и тези на Доверие Обединен Холдинг (с ръст от 1.38%) и Индустриален холдинг България (малко над 1%).

Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

 


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

гост
# 0
20:11 | 25 November 2019
Може да е дъно, ама е ново! Ние сме голяма работа, особено нашите крупни бизнесмени, които се опитват да дръпнат чужди пари от капиталовия пазар за да покажат как се върти бизнес с чужди пари.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg