Стабилна 2023 година очаква Световният съвет по златото

1296
Стабилна 2023 година очаква Световният съвет по златото

© Unsplash.com

Многото предизвикателства, които се очакват през 2023 г., няма да се отразят съществено на пазара на злато. Очакванията са то да отбележи стабилно представяне. Това сочи прогнозата на Световния съвет по златото, съобщи The National News.

В доклада на търговската организация Gold Outlook 2023 се казва, че от ключово значение през новата година ще бъде взаимодействието между инфлацията и намесата на централната банка. Тя отчита, че има необичайно ниво на несигурност относно очакванията като цяло. Едно от тях е свързано със затягането на централните банки повече от необходимото - ако има такова, то може да доведе до по-сериозен и широко разпространен спад.

Централните банки също така внезапно обръщат курса си – спират или обръщат повишенията, преди инфлацията да бъде овладяна – това може да тласне световната икономика да се движи близо до стагфлация. В исторически план златото е реагирало положително на тези среди, отбелязват от Световния съвет по златото.


Оттам посочват и кои са основните предизвикателства. Това са геополитическата и икономическа несигурност, която се увеличава по целия свят след военната офанзива на Русия срещу Украйна и нарастващата инфлацията поради по-високите цени на суровините и прекъсванията на веригата за доставки. Трябва да се отчете още и понижената прогноза Международния валутен фонд за глобалния растеж за 2023 г. Фондът запази глобалната си икономическа оценка за тази година на 3,2%, но понижи прогнозата за следващата година до 2,7% - с 0,2 процентни пункта по-ниско от прогнозата от юли.

Данните на Световния съвет по златото за третото тримесечие на 2022 г. показват засилено търсене от потребителите и централните банки, въпреки че имаше значително свиване на инвестиционното търсене.

При тежка рецесия или стагфлация сценарият ще бъде значително труден за акциите, със силно засегнати печалби, но ще осигури по-голямо търсене на злато и долар, сочи докладът Gold Outlook 2023. В него се отбелязва, че докато акциите и корпоративните акции може да бъдат засегнати лошо от рецесията, златото може да осигури защита, “тъй като обикновено се справя добре по време на рецесии, осигурявайки положителна възвръщаемост в пет от последните седем рецесии“.

Рекордно купуване на кюлчета злато. Кой купува?Тази година стойността на златните кюлчета се оказа под натиск от рязкото увеличение на лихвите на Федералния резерв на САЩ

Експертите коментират и по-малко вероятния сценарий за “меко кацане”, при който бизнес доверието и разходите се възстановяват. То може да бъде пагубно за златото и да облагодетелства рисковите активи, според доклада.

Следващата година може да доведе до обръщане на динамиката през 2022 г., която беше високо търсене на инвестиции на дребно, но слабо институционално търсене.

„Сегментът на инвеститорите на дребно изглежда се интересува повече от инфлацията, отколкото институционалните инвеститори, предвид по-ниското ниво на достъп до хеджиране на инфлацията. Те също се интересуват от нивото на цените. Дори при нулева инфлация през 2023 г. цените ще останат високи и е вероятно да повлияят на вземането на решения на ниво домакинство”, се казва в доклада.

През следващата година вниманието ще бъде насочено и към по-нататъшното отслабване на щатския долар и икономическия растеж на Китай. И двете ще повишат интереса към кюлчетата. Натискът върху суровините обаче, дължащ се на забавящата се икономика, може да бъде пречка за златото през първата половина на 2023 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg