Стив Нисън: Всеки, който търгува, трябва да гледа към графиките

9431
Стив Нисън: Всеки, който търгува, трябва да гледа към графиките

Искате ли да научите всичко за японските свещи и как да ги прилагате в графичния анализ? Или пък как да използвате правилно формации с японски свещи?

Стив Нисън може да ви научи. Той е човекът, който за пръв път представя този мощен графичен инструмент преди 20 години.

Нисън е известен в световен мащаб като най-добрия източник на знание относно японските свещи. Той е автор на две фундаментални книги по въпроса “Техники за търговия с японски свещи” и “Отвъд японските свещи”.

Стив Нисън е ментор на хиляди трейдъри и инвеститори всяка година. На 11 май известният лектор ще е хост на специално организиран от Admiral Markets уебинар на тема Техники за търговия с японски свещи, достъпен за българските трейдъри.


Спечелил наградата TRADERS' HALL OF FAME AWARD, Нисън е един от първите, награден от асоциацията на техническите анализатори. В допълнение, той е президент на CandleCharts.com - образователен уебсайт.

Колко полезни могат да бъдат японските свещи и техните сигнали за трейдърите в западния свят? Отговорът е - “много”, предвид на факта, че този графичен инструмент се е превърнал в предпочитан от трейдърите на Уолстрийт.

Admiral Markets проведе интервю със специалния гост на онлайн уебинара, който ще се осъществи на 11 май

Admiral Markets: Какво ви заинтригува в японските свещи? И какво ви накара да се заинтересувате и да научите повече за тях?

Стив Нисън: През 80-те години на миналия век работих в брокерска компания, заедно с един японски трейдър. Този трейдър имаше книги с графики, изпратени й от Япония, като всички графики бяха с японски свещи. Когато видях това, осъзнаха, че няма такова нещо нито в САЩ, нито в Европа. Затова си поставих за цел да науча всичко, което мога за японските свещи.

Платих за превод на няколко японски книги на английски. След това сглобих цялата тази информация заедно, което ми отне година. С годините започнах да правя търговски предложения на моите клиенти, в брокерската компания, използвайки японски свещи. Търговията ми се подобри драматично, като имах повече печалби и по-малко загуби. Това бе ранна индикация колко мощен инструмент са японските свещи. В този момент реших да разкрия тайните на Ориента, на останалия свят.

Admiral Markets: Кой има нужда да гледа към ценовите графики - и защо тези цени трябва да са във формата на японски свещи?

Стив Нисън: Всеки, който търгува Форекс (или на всеки друг пазар), определено има нужда да гледа към графиките. Това е така, защото гледането към графиката е “пряк път” към запознаване с всички налични новини и икономически данни, предвид на факта, че графиката на цената отчита целия фундамент. Това е особено важно на Forex-пазара, защото има толкова много новини, от толкова различни страни, които иначе е почти невъзможно да се следят.

Причината за това графиката да е в японски свещи е, че така трейдърите бързо разбират кой печели битката между биковете и мечките. В допълнение, има някои забележителни ползи от използването на японските свещи, за да подобрите печалбите си и намалите пазарния риск, както ще научите подробно на предстоящия уебинар.

Admiral Markets: Конструкцията на японската свещ е много проста, но всяка от тях разказва история. Може ли да ни дадете пример?

Стив Нисън: Да, не позволявайте простата конструкция на свещта да ви подведе. Когато гледате към линиите на свещта, тялото и сенките й, и комбинацията от няколко свещи, както ще покажем с реални примери на уебинара, ще можете лесно да влезете в нови трендове, точно когато те започват. Така ще имате възможност да влезете в потенциално печеливша сделка преди останалите трейдъри, които не използват свещи, за да видят промяната на тренда.

Също толкова важно обаче е да се използват японските свещи по правилен начин, за да се достигне до пълния им потенциал. Само защото имате сигнал от японските свещи, не означава, че трябва обезателно да направите сделка, базирана на този сигнал. Ще покажем и интересни примери за това по време на уебинара, използвайки нещо, което наричаме “Свещи в контекста”.

Admiral Markets: Целта на търговията е да се намери тренд, да се влезе в тренда с ограничен риск и да се остане с тренда, докато рискът стане значителен.

Стив Нисън: Имайки това впредвид, много важна характеристика на японските свещи е, че не само ви известява кога да влезете на пазара, но ви дава информация и за също толкова важния сигнал - кога да излезете и да приберете печалбите си. Много трейдъри се задържат в трейда твърде дълго, наблюдавайки как една сделка се превръща от печеливша в губеща. Използването на японски свещи ви позволява да разберете кога е най-доброто време да излезете от сделка.

Admiral Markets: Може ли да споделите някои неща за японските свещи, които хората си мислят, че знаят за тях, но наистина не знаят?

Стив Нисън: Да, всъщност. Както вече споменах в един от отговорите ми по-горе, хората е добре да гледат японските свещи във връзка с други аспекти на графиката. Част от тях включват дали сигнала от японските свещи се потвърждава от други популярни на Запад технически индикатори и налице ли е добро съотношение риск-доходност от потенциалния трейд.

Тези и други фактори ще ви помогнат да използвате правилно пълния потенциал на индикатора и да се избягват често срещани грешки, допускани от трейдърите. Това ще е основен фокус на предстоящия уебинар.

Admiral Markets: На какви времеви графики японските свещи са най-ефективни и еднакво ли се използват свещите на различни пазари?

Стив Нисън: Основно предимство на свещите е, че те могат да бъдат използвани във всяка времева рамка и на всички пазари. На практика, на уебинара ще ви дам реални примери на интрадневна, дневна и седмична графика. Също така повечето от трейдърите, които използват японски свещи, не осъзнават, че има разлика между анализи базирани на Форекс графика, или на такава, която е от друг пазар.

Например сигнал, даван от конфигурацията bullish engulfing, е с малко по-различна конструкция на Форекс-пазара, в сравнение с графика на инструмент на друг пазар. Ще обърнем внимание на този аспект по време на уебинара.

Admiral Markets: В повечето от вашите обучения показвате как сигналите, давани от японските свещи, могат да се допълват от други техники за графичен анализ. Може ли да кажете повече за това?

Стив Нисън: Един от най-важните аспекти относно свещите е, че те използват същата информация, като бар-графиките - това е цената на отваряне, затваряне, най-ниска и най-висока цена. Ето защо те могат да бъдат комбинирани с други любими на трейдърите техники за графичен анализ, като например нивата на Фибоначи, пълзящи средни, трендлинии и др. По време на уебинара ще покажа много примери от реалността на някои от любимите ми техники за графичен анализ, в комбинация с японски свещи.

Admiral Markets: Какво бихте препоръчали на валутните трейдъри и тези, търгуващи със CFD-та?

Стив Нисън: Това е лесно. Най-важното за всеки трейдър с валута или CFD-та, според мен и на база на наблюденията ми от целия свят, е обучението и как правилно да се използват японските свещи. Резултатите от това обучение ще са трайни и дългосрочни.

Още практични съвети от бащата на модерния технически анализ с японски свещи ще получите на 11 май. Регистрирайте се сега! Местата са ограничени! 

Българският бизнес

Всичко по темата Криптовалути за начинаещи

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg