Търговията с опции достига рекордни обеми, но повечето играчи губят пари

2040
Търговията с опции достига рекордни обеми, но повечето играчи губят пари

© Pixabay

Търговията с опции се активизира тази година, тъй като все по-голям брой дребни инвеститори извършват сделки с финансови деривати. Повечето от тях обаче всъщност губят пари, а основната причина за това е липсата на достъп до комплексни стратегии, пише CNBC.

Рекорден брой от 39 милиона опционни договори са се търгували средно на ден през тази година, нараствайки с 35% спрямо 2020 година, според Options Clearing Corp. Инвеститорите на дребно са генерирали над 25% от общия оборот на търговията с опции.

Техните сделки се увеличават най-вече в резултат на лесния достъп и възможността да търгуват без комисиони през онлайн брокерите.


Огромното мнозинство от тези дребни търговци купуват основните видове опции от типа "call" и "put", които имат много по-ниска вероятност за печалба в сравнение с по-напредналите и сложни стратегии, използвани от институционалните инвеститори.

11% от месечните активни потребители на Robinhood са търгували с опции през първите три тримесечия на 2021 г. Междувременно по-малко от 1% са извършили търговия с опции с няколко етапа, която включва две или повече трансакции едновременно.

„Всички в бизнеса знаят, че ако купувате само опции, които са "извън парите", вероятно ще загубите пари в дългосрочен план. Въпросът за демократизацията не трябва да бъде „Мога ли да търгувам с опции?“, а „Мога ли да имам директен достъп до стратегиите за опции, които използва Уолстрийт? Играта в момента не е равностойна и никой не се фокусира върху това“, казва  главният изпълнителен директор на Options AI Джон Фоли.

Опциите са деривати, които дават правото на покупка или продажба на ценни книжа на фиксирана цена в някакъв момент в бъдещето. Спред търговията с опции на няколко етапа включва едновременно закупуване и продажба на опции на една и съща базова ценна книга, което често срещан начин за хеджиране на риска. Тези многостепенни стратегии може да са и малко по-евтини, тъй като приходите, които инвеститорът прави от продажбата на опцията, компенсират част от разходите за покупка.

Българско дружество инвестира във финансово суперприложениеИнвестиционното дружество, основано от Христо Христов и Радосвет Радев, успя да постигне над 3.5 пъти увеличение на инвестирания капитал в последните 4 години


Повечето популярни брокери имат между три и пет нива за търговия с опции, до които инвеститорите имат достъп, въз основа на техния търговски опит, доходи и рисков профил. Спред търговията включва използване на множество опции за хеджиране на риска, но тя не е достъпна за повечето непрофесионални инвеститори. На начинаещите им се налага да  трупат опит на база принципа "проба и грешка" преди да могат да използват стратегии, с които професионалистите от Уолстрийт печелят от десетилетия.

Robinhood е генерирала 164 милиона долара от търговия с опции през третото тримесечие, което представлява близо трикратен ръст на годишна база. Брокерската компания има 22,4 милиона нетни кумулативни клиентски сметки към третото тримесечие.

„Разбира се, знаем, че опциите не са за всеки и, за разлика от някои други брокерски компании, Robinhood не позволява къси продажби или сделки с непокрити опции. През последната година и половина подобрихме нашите критерии за допустимост на опциите и добавихме повече образователно съдържание  както на нашия уебсайт Learn, така и директно в приложението“, коментира пред CNBC говорителят на популярното приложение за търговия.

Скокът в търговията с опции на дребно е най-забележим в сегмента на така наречените "меме акции". По-рано тази година много търговци на дребно, повлияни от интернет форумите и социалните мрежи, успяха да повишат пазарната капитализация на компании като GameStop и AMC Entertainment с масови покупки на акции и опции.

Как инвестира фондът на Мормонската църква с активи за 100 млрд. долара.Ensign Peak Advisors е подразделението за дялово инвестиране на инвестиционния фонд на Мормонската църква, което е притежавало акции за около 48 млрд. долара към 30 септември


CBOE анализира целия обем на сделките, реализиран с книжата на най-големите 15 "меме акции" на своите четири борси за опции.

През януари 2021 г., в разгара на еуфорията на т. нар. "форумни инвеститори", броят сделките с опции с размер на поръчката между 1 и 10 лота е достигнал над 1 милион на ден и продължава да се покачва до края на 2021 г. Един опционен договор, или лот, представлява сделка за покупка на 100 броя акции от базовата компания.

Повишената активност на дребните инвеститори в търговията с опции привлече вниманието на регулаторните органи.

Регулаторният орган на финансовата индустрия ще поиска мнението на борсите и брокерите относно търговията с опции и свързаните рискове, пише още CNBC. Институцията обмисля и промени в правилата за тръговия опции, включително за одобрение на сметки за опции, надзор и изискванията за наличен капитал. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg