Търсенето на злато бележи спад от 23% през първото тримесечие

1384
Търсенето на злато бележи спад от 23% през първото тримесечие

© Pixabay

Глобалното търсене на злато през първото тримесечие на тази година намалява с 23%, се посочва в доклад на Световния съвет по златото, цитиран от Marketwatch.

Общото търсене в световен мащаб за периода януари-март 2021 г. възлиза на 815.7 тона. То остава без промяна спрямо последното тримесечие на миналата година.

Инвестиционните покупки на ценния метал пък бележат понижение от 71% спрямо първите три месеца на предходната година и възлизат на общо 161.5 тона.


Борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато, регистрират нетно понижение на активите си с близо 178 тона. За същия период на 2020 г. беше отчетен нетен ръст от 299 тона.

През първите три месеца на 2021 г. се увеличава търсенето на кюлчета и монети. То нараства с 36% до 339.5 тона в световен мащаб, като основната причина за това са опасенията на пазарните участници от засилване на инфлационните процеси, смятат експертите.

Ръст се наблюдава и при търсенето на златни бижута и аксесоари - с 52% до 477 тона.

Спадът в цената на златото от началото на годината, ускоряването на икономическото възстановяване и постепенното разхлабване на противоепидамичните мерки в някои държави  започва да оказват позитивен ефект върху пазара на ценния метал, отчитат още от Световния съвет по златото.

Засега тази тенденция се наблюдава най-вече при физическите покупки, като основните двигатели си остават Китай и Индия.

Цената на златото бележи спад от 6% от началото на годината. Към момента тя е на ниво от около 1777 долара за тройунция.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg