Таванът на дълга на САЩ: Камарата на представителите одобри сделката

1209
Таванът на дълга на САЩ: Камарата на представителите одобри сделката

© Getty Images / Законопроектът е резултат от продължилите седмици преговори между Джо Байдън и председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие широкообхватен законопроект, който отлага тавана на дълга от 31,4 трилиона долара в замяна на съкращения на разходите, съобщиха американските медии.  
 
Мярката идва след като министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че още на 5 юни правителството може да изчерпи средствата, от които се нуждае, за да плаща сметките си навреме, и предупреди за сериозни икономически щети и смущения на пазара, освен ако Конгресът не предприеме действия.
 
Текстът трябва да бъде приет и от Сената и след това да бъде подписан от президента Джо Байдън.
 
Камарата на представителите одобри законопроекта, който е резултат от продължилите седмици преговори между Байдън и председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, с 314 гласа "за" и 117 "против".
 
 
Републиканците в Камарата възнамеряваха да използват тавана на дълга като лост за дълбоко съкращаване на разходите и отмяна на много от инициативите, подписани от Байдън, но в крайна сметка се примириха с по-скромни промени, отбелязва The Wall Street Journal.
 
Законопроектът, наречен Закон за фискалната отговорност, отменя тавана на дълга до 1 януари 2025 г., отлагайки следващата битка за кредитния лимит на САЩ за след президентските избори. 
 
Сделката съкращава някои дискреционни разходи през следващата фискална година и налага 1% таван на разходите за фискалната 2025 г., но не засяга големи части от бюджета, включително социалното осигуряване и правителствената здравноосигурителна програма (Medicare). Освен това има разпоредби за ускоряване на енергийните проекти и налагане на нови изисквания за хранителна помощ.
 
Законодателството ще намали държавния дефицит с около 1,5 трилиона долара за едно десетилетие в сравнение с базовата прогноза, според Бюджетната служба на Конгреса.

Неизпълнението на дълга на САЩ ще подкопае световната икономикаИдеята законодателите да оставят страната в дефолт е „немислима“, заяви министърът на финансите на САЩ

Някои консервативни републиканци все пак се оплакват, че съкращенията са сянка на намаленията, изложени в техния априлски законопроект, който послужи като начална оферта в преговорите.

Прогресивните демократи пък се оплакват от разпоредбите, свързани с енергийните разрешителни и работните изисквания за социални програми. Байдън изтъкна, че сделката оставя недокоснати Medicare и по-голямата част от неговия Закон за намаляване на инфлацията в областта на климата и данъците, въпреки че изземва милиарди долари от Службата за вътрешни приходи.

ЕС се впуска в наддаване за субсидии. Битка, която едва ли ще спечелиЕвропейският съюз представи своя отговор на мащабния план за субсидии на САЩ в опит да запази проспериращи зелени индустрии в рамките на Блока

Противно на общоприетото схващане, американската икономика е в силна форма с рекордно ниска безработица, ръст на реалните заплати, спад на инфлацията в продължение на 10 месеца и, както отбелязва Фарид Закария от CNN, „бюджетният дефицит, който беше 15,6% от БВП в края на президентството на Тръмп, спадна до 5,5 процента от БВП в края на миналата година.“

Добавете към това още 1,5 трилиона долара намаление на дълга и тази сделка трябва да се разглежда като печеливша – въпреки мъчителния път, по който се стигна до нея, коментира WSJ.


Българският бизнес

Всичко по темата Сделката за тавана на дълга на САЩ

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg