Техники за търговия от Стив Нисън - бащата на японските свещи

3096
Техники за търговия от Стив Нисън - бащата на японските свещи

© Admiral Markets

На Японските свещи им бяха необходими близо два века, за да се разпространят в Западния свят от Япония - и само четвърт век да се превърнат в предпочитан начин за графичен анализ от специалистите на Уолстрийт.

Смята се, че тази техника на технически анализ за пръв път е използвана в началото на 18-и век във Феодална Япония, при търговията с разписки на ориз, постепенно прехвърлена и към търговията с други финансови инструменти. Стив Нисън е признат като човека, представил Японските свещи на Западния Свят през 1989 г., когато за пръв път пише за тях, докато работи за инвестиционната банка Merrill Lynch.

Част от привлекателността на Японските свещи за техническите анализатори е свързана с визуализацията на пазарното поведение в ключови моменти на промяна на посоката. Техническите анализатори харесват още тяхната гъвкавост: “Можете да ги използвате на всеки пазар и всяка ценова рамка, където имате цена на отваряне, цена на затваряне и най-ниска и най-висока стойност”, коментира Стив Нисън, известен като бащата на модерния анализ, свързан с Японски свещи.


Спечелил наградата TRADERS' HALL OF FAME, Нисън е автор на два международни бестселъра, Japanese Candlestick Charting Techniques (Техники за анализ с Японски свещи) и Beyond Candlesticks (Отвъд Японските свещи). Той ще представи най-важните правила за използване на Японските свещи пред трейдърите в България на 11 май от 19 часа.

Не пропускайте обучението за Японски свещи със Стив Нисън - чудесна възможност, да се запознаете с доказани във времето стратегии, приложими за всеки пазар и всяка времева рамка.

Има стара японска поговорка, която гласи: „Ако искаш да познаваш пътя, попитай тези, които са минавали по него”

Нисън не само представи този мощен метод в Западния свят, но продължава да обучава хиляди трейдъри и инвеститори всяка година, включително и експерти от Световната банка и Фед.

Въпреки че Нисън предпочита Японските свещи, той все още препоръчва на инвеститорите да се придържат към “триадата” в техническия анализ - използване на техники за технически анализ, в съчетание със защита на капитала и добър риск-мениджмънт.

Ето как изглежда базовата конструкция на Японските свещи, за които говорим. Когато свещта не е запълнена, затварянето е над цената на отваряне, на съответния актив. Когато свещта е запълнена, цената на затваряне е под тази на отваряне. Това важи за всеки времеви период, или независимо дали става въпрос за дневна, 30-минутна, или 5-минутна графика.

И макар конструкцията на свещта да е проста, тя дава много информация. Опашките отгоре и отдолу на свещта сочат най-високата и най-ниската цена, достигана от актива, в периода между отварянето и затваряне на търговията му, за съответния избран времеви период.

Тялото (Real body), се определя от нивата на отваряне и затваряне. Ако свещта не е запълнена и затварянето е близо до най-високата стойност, то става ясно, че “биковете” са доминирали по време на съответния период на търговия.

Ако свещта е запълнена, а затварянето е близо до най-ниската стойност за периода, то “мечките” са били доминиращата сила. Подобна информация трудно може да се получи при ползване на обикновени линейни графики.

Трикове и съвети как да използвате графики с Японски свещи, за да улавяте ранни сигнали за обръщане на тренда, или как да избягвате някои от най-често срещаните грешки, които могат да ви носят сериозни загуби, са само част от темите, които Стив Нисън ще засегне в 90-минутния онлайн уебинар на живо, организиран от Admiral Markets.

Много хора твърдят, че ще ви научат как да ползвате Японски свещи, но само един е източникът на истински знания по въпроса в Западния свят: Свещите на Нисън… правилният подход.

* Admiral Markets UK е водещ Forex брокер, предлагащ търговия с форекс и ДЗР върху акции, индекси, благородни метали и енергийни източници. От основаването си през 2001 г. Admiral Markets Group непрекъснато се разширява и днес предлага услугите си в света чрез своите регулирани търговски дружества, като по този начин се превръща в наистина глобална организация. Admiral Markets UK Ltd и по този начин клонът и в България е оторизиран и регулиран във Великобритания чрез Комисията за финансов надзор (FCA), като по този начин е под законодателството на Обединеното кралство и на Европейския съюз, включително MiFID (Директивата за инструментите на финансовите пазари).

Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестирате или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в FCA на Великобритания: FRN 59545
 

Българският бизнес

Всичко по темата Криптовалути за начинаещи

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg