Топ 10 на инвестиционните посредници у нас за второто тримесечие

821
Топ 10 на инвестиционните посредници у нас за второто тримесечие

© Pixabay.com

Преди около 10-12 г. у нас сделки на Българска фондова борса бяха сключвани от около 80-100 инвестиционни посредника. Днес бройката вече е само 40, сочат данните на борсовия оператор за второто тримесечие на 2019 г.

Какво още показват изнесените данни?

Едва 13 от инвестиционните посредници могат да се похвалят с оборот от над 1 млн. лв., като клиентите на най-големия пловдивски посредник Юг Маркет имат реализирани трансакции за 919 хил. лв.

Общо 14 от посредниците дори имат сключени сделки за под 100 000 лв., а точно 22 от тях отчитат по-малко от 100 покупко-продажби.

Да, въпросът продължава да е на дневен ред – има ли необходимост от толкова много посредници? 

Ключът за тази загадка може би се крие във факта, че 14 от 40-те посредника всъщност са банки, които търгуват за своя сметка, но и техни клиенти осъществяват сделки през тях.

Така или иначе, шестте посредника с по-малко от 10 сделки за цялото тримесечие едва ли са на голям плюс от притежаваните лицензи. Или иначе казано – въпрос на време е бройката да продължава да намалява до поне наполовина.

Какво се случи на БФБ през първите шест месеца на годината?SOFIX добави 0.67% към стойността си през второто тримесечие, след като загуби 1.78 на сто за първите три месеца на годината

Кои са топ посредниците у нас за второто тримесечие на годината?

Топ 10 по оборот

При двойно отчитане на сделките, т.е. ако посредникът или негов клиент е страна (купувач или продавач) по една сделка, то тя попада в неговата статистика, начело по този показател е Авал Ин. Единствено при Авал се отчитат сделки за двуцифрено число в милиони – 30.14 млн. лв.

Следват Карол и Елана Трейдинг със сделки за 8.4 и 7.9 млн. лв., както и Евро Финанс, и ПФБК с трансакции за респективно 6.2 и 5.9 млн. лв.

В топ 10 попадат още София Интернешънъл Секюритис, БенчМарк Финанс, Д.И.С.Л. Секюритис, АБВ Инвестиции и Капман.

Топ 10 по брой сделки

Клиентите на Карол, Елана Трейдинг, БенчМарк Финанс и ПФБК са единствените, осъществили повече от 1000 сделки за тримесечието.

Следват Капман и Юг Маркет с по 898 и 740, както и Евро Финанс и АБВ Инвестиции.

Топ 10 се допълва от София Интернешънъл Секюритис и Обединена Българска Банка. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...