Топ 10 на инвестиционните посредници у нас за второто тримесечие

1327
Топ 10 на инвестиционните посредници у нас за второто тримесечие

© Pixabay.com

Преди около 10-12 г. у нас сделки на Българска фондова борса бяха сключвани от около 80-100 инвестиционни посредника. Днес бройката вече е само 40, сочат данните на борсовия оператор за второто тримесечие на 2019 г.

Какво още показват изнесените данни?

Едва 13 от инвестиционните посредници могат да се похвалят с оборот от над 1 млн. лв., като клиентите на най-големия пловдивски посредник Юг Маркет имат реализирани трансакции за 919 хил. лв.

Общо 14 от посредниците дори имат сключени сделки за под 100 000 лв., а точно 22 от тях отчитат по-малко от 100 покупко-продажби.


Да, въпросът продължава да е на дневен ред – има ли необходимост от толкова много посредници? 

Ключът за тази загадка може би се крие във факта, че 14 от 40-те посредника всъщност са банки, които търгуват за своя сметка, но и техни клиенти осъществяват сделки през тях.

Така или иначе, шестте посредника с по-малко от 10 сделки за цялото тримесечие едва ли са на голям плюс от притежаваните лицензи. Или иначе казано – въпрос на време е бройката да продължава да намалява до поне наполовина.

Какво се случи на БФБ през първите шест месеца на годината?SOFIX добави 0.67% към стойността си през второто тримесечие, след като загуби 1.78 на сто за първите три месеца на годината

Кои са топ посредниците у нас за второто тримесечие на годината?

Топ 10 по оборот

При двойно отчитане на сделките, т.е. ако посредникът или негов клиент е страна (купувач или продавач) по една сделка, то тя попада в неговата статистика, начело по този показател е Авал Ин. Единствено при Авал се отчитат сделки за двуцифрено число в милиони – 30.14 млн. лв.

Следват Карол и Елана Трейдинг със сделки за 8.4 и 7.9 млн. лв., както и Евро Финанс, и ПФБК с трансакции за респективно 6.2 и 5.9 млн. лв.

В топ 10 попадат още София Интернешънъл Секюритис, БенчМарк Финанс, Д.И.С.Л. Секюритис, АБВ Инвестиции и Капман.

Топ 10 по брой сделки

Клиентите на Карол, Елана Трейдинг, БенчМарк Финанс и ПФБК са единствените, осъществили повече от 1000 сделки за тримесечието.

Следват Капман и Юг Маркет с по 898 и 740, както и Евро Финанс и АБВ Инвестиции.

Топ 10 се допълва от София Интернешънъл Секюритис и Обединена Българска Банка. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg