Топ 3 тревоги на инвеститорите за 2019 г.

1405
Топ 3 тревоги на инвеститорите за 2019 г.

© Pixabay.com

Проведено преди около 20 дни проучване на известната американска банка State Street сред 481 институционални инвеститори очерта техните основни нагласи за 2019 г.

Банката е една от най-реномираните финансови институции в света и един от най-големите попечители и депозитари на активи, както и един от най-големите издатели и администратори на борсово търгувани фондове в глобален мащаб (известна е със семейството ETF – и, SPDR).

Проучването идентифицира следните топ 3 тревоги на инвеститорите за 2019 г., информират от Капман Холдинг в седмичната си рубрика Портфолио Монитор. 

  1. Глобалното икономическо забавяне (ръст от 63%, в сравнение с нагласите от средата на 2018 г.)


  2. Геополитическото противопоставяне.

  3. Краят на бичия пазар.

Обобщените резултати са показани на долната инфографика.

 

Графика: State Street

Инвеститорите планират различни промени по класовете активи – акции, облигации и стоки. Вижда се делът на кеша и пазарите на акции извън САЩ се увеличава (процентното разпределение в жълт цвят). Като цяло, най-големи съкращения на експозициите се планират при корпоративния дълг (процентното разпределение в лилав цвят).


 

Графика: State Street

Инвестиционните планове на асет мениджърите по икономически сектори се доминира от здравеопазването. Също така се предпочита и финансовият сектор, тъй като той би спечелил от повишение на лихвените проценти.

Графика: State Street

В заключение, долнaта графика показва комплексно съставения индикатор CLI (Composite Leading Indicator) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), който е доказал валиднoстта си при измерване на глобалния икономически цикъл. Индикаторът обикновено води пазарните макроикономически промени с 6 до 10 месеца.


 

Графика: OECD

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg