Той предупреди за Evergrande преди 10 г., но получи забрана от Хонконг

3132
Той предупреди за Evergrande преди 10 г., но получи забрана от Хонконг

© YouTube.com

Втората най-голяма китайска строителна компания Evergrande е изправена пред вероятността да изпадне в неплатежоспособност, което предизвика разпродажби на пазарите в световен мащаб вчера вследствие на опасенията, че подобно развитие може да окаже ефект и върху други компании и сфери.

И докато пазарите в понеделник реагираха панически, продавачът на късо Андрю Лефт от Citron Research предупреждава инвеститорите за увеличаващите се рискове около Evergrande преди близо 10 години, а в резултат на неговия доклад му е забранено да търгува на борсата в Хонконг.

През 2012 г. той казва, че Evergrande "е неплатежоспособна" и че "ще има сериозни затруднения по отношение на ликвидността." По онова време Evergrande е имала задължения в размер на около 12 млрд. долара.

Днес Evergrande има над 300 млрд. долара задължения и даде индикации, че може да не успее с лихвените плащания по свои облигации този четвъртък.


"Доказателствата за лошо управление на Evergrande са шокиращи," казва Лефт в своя доклад. Той обаче не осъзнава, че председателят на Evergrande Хуй Ка Ян е влиятелен бизнесмен с връзки в Китай. Тези връзки вероятно му помагат да направи така, че регулаторните органи в Хонконг да заведат гражданско дело срещу Лефт.

"Не знаех за това, иначе никога нямаше да се захващам," казва Лефт пред Institutional Investor миналия месец. "Те определиха моя доклад за безразсъден и ме обвиниха в разпространяване на невярна информация."

През 2016 г. Хонконг, в крайна сметка, налага на Лефт петгодишна забрана за търговия с ценни книжа на местни компании. Забраната изтича следващия месец. Лефт губи обжалването срещу това решение през 2019 г. и твърди, че е похарчил милиони долари за адвокати.

"Получих черен печат за това, че казах всичко, което вече се оказа, че е истина. Това беше опит на Хонконг да скрие истината," казва Лефт.

Акциите на Evergrande са се обезценили с над 80% през последните шест месеца, а цените на облигациите й поевтиняват до рекордно ниски нива, тъй като банките отказват да отпускат още финансиране на силно задлъжнялата строителна компания.

"Не зная какво се е случило, но през последната седмица или месец той просто е свършил приятелите, които да рефинансират задълженията му, а дъговете на компанията просто прекалено станаха много," казва Лефт за ръководителя на Evergrande. "В Китай се говори, че 'той не е прекалено голям, за да бъде оставен да фалира'."

Въпреки че констатациите на Лефт в доклада отпреди близо 10 години в голямата си част се оказват верни, той не се чувства реабилитиран предвид случващото се с компанията в последно време.

"Не се чувствам реабилитиран, защото все още имам забрана," казва Лефт.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg