Трите най-печеливши фондови пазари в Европа през 2019 г.

1341
Трите най-печеливши фондови пазари в Европа през 2019 г.

© Pexels.com

Гърция, Русия и Италия са най-добре представилите се фондови пазари в Европа през 2019 г., която бе белязана от политическа и икономическа несигурност в световен мащаб.

Някои инвеститори избягваха тези пазари, обявявайки ги за “прекалено опасни, прекалено нестабилни в политически план, прекалено зависими от суровините, прекалено слаби в икономическо отношение или пък като комбинация от всичките тези фактори,” казва пред CNBC Ръс Моулд, инвестиционен директор в британската инвестиционна платформа AJ Bell.

“Това обаче единствено показва, че купуването само на неща, които ни карат да се чувстваме комфортно, рядко е пътят към големите печалби,” добавя Моулд.


Гърция

Преди време това бе „болният човек“ на Европа, но южноевропейската държава изглежда е отворила нова глава. Основният борсов индекс в Гърция е нараснал с 43% през 2019 г., което го прави най-добре представилият се в Европа и в света.

“Икономическият растеж в Гърция се ускорява през 2019 г., благодарение на възстановяването на държавните разходи и възраждане на инвестициите, както и на добрите перспективи пред износа,” казва пред CNBC Атанасия Кокиногени, старши анализатор за Европа в DuckerFrontier.

2019 г. се оказа особено добра за акциите на гръцките банки. Книжата на Piraeus Bank поскъпнаха с над 250%, ръстът при тези на National Bank of Greece бе от 171%, докато акциите на Alpha Bank и Eurobank добавиха 71% и 67% към цената си, респективно.

Гърция сложи край на капиталовите ограничения през 2019 г. а правителството представи плана “Херкулес,” който има за цел да позволи на банките да намалят лошите си кредити.

Нещо повече, според Майк Бел от JP Morgan Asset Management, Европейската централна банка (ЕЦБ) също е помогнала на Гърция. Новия кръг на количествено улесняване в еврозоната намали „драстично“ цените на заемите. В същото време, според Бел през 2019 г. за Гърция не е имало негативни новини, както бе в предишни години, основно в разгара на дълговата криза.

През юли в страната също така бе избрано ново дясноцентристко правителство, което подкрепя бизнеса. Доходността по гръцките държавни облигации падна допълнително след избирането на премиера Кириакос Мицотакис.

Русия

Основният индекс на московската фондова борса нарасна с 29% през 2019 г., която бе белязана от облекчаване на фискалната политика.

“Русия излезе от рецесия, подпомогната от пониженията на лихвените проценти и внимателно изготвяната политика на уважавания управител на централната банка на страната Елвира Набюлина,” казва Моулд от AJ Bell.

Пет инвестиции, които ни изненадаха приятно през 2019 г. За мнозинството от пазарните участници рекордните стойности на индексите на Уолстрийт бяха в центъра на вниманието, но всъщност имаше и други пазари, които по принцип стоят в периферията на финансовия свят, а тази година донесоха доста добра доходност

Руската централна банка обяви “значителни понижения на лихвите” от юни насам, заявиха от Международния валутен фонд през ноември. През декември банката обяви ново понижение на основната си лихва до 6.25% годишно.

Новините в корпоративния сектор също подкрепиха индекса MOEX. Газпром обяви значително увеличение в изплащания дивидент, а определени международни санкции бяха отменени.

Италия

В Рим, въпреки разминаванията с Брюксел и предсрочните избори, италианският основен индекс FTSE MIB нарасна с 28% през 2019 г.

“Много инвеститори се отказаха от Западна Европа, посочвайки като причина опасенията около брекзит, търговските войни, слабите коалиционни правителства, нарастващите дългове и очевидната неспособност на ЕЦБ да постигне растежа и инфлацията, към които се стреми. Допълнителните понижения на лихвите и количеството улесняване от страна на ЕЦБ изглежда осигуряват на Италия нова глътка въздух,” смята Моулд.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg