Цената на златото може да достигне 1500 долара в края на годината

2607
Цената на златото може да достигне 1500 долара в края на годината

© Pixabay

Цената на златото е в позиция да се изкачи до нива, наблюдавани последно преди четири години, смятат експерти на базираната в Лихтенщайн компания Incrementum AG, цитирани от Bloomberg. Incrementum смята, че комбинацията от растящата инфлация и отрицателните реални лихви засилва търсенето на златото и може би ценният метал навлиза в началните етапи от развитието на бичи пазар.

Цената на метала може да скочи до 1400-1500 долара за тройунция, прогнозира управляващият партньор в Incrementum Роналд-Петер Щоферле. За последно златото за незабавна доставка се търгуваше на 1400 долара през септември 2013 г., отбелязва Bloomberg.

Златото навлезе в подем тази година, след като сред инвеститорите се появиха съмнения относно способността на президента на САЩ Доналд Тръмп да реализира свои ключови политики, сред които са и обещанията за намаляване на данъците в страната и увеличение на бюджетните разходи.

Наред с това, инвеститорите следят за признаци за ускоряване на ръста на инфлацията, след като предпочитаният показател на Федералния резерв наскоро се доближи значително до поставената от централната банка цел. По-рано този месец Фед повиши лихвените си проценти и даде сигнали, че предстоят още две повишавания тази година.

„В краткосрочен план златото е заседнало в техническата ничия земя, а и според нас сезонните фактори не са благоприятни,“ коментира Щоферле в интервю за Bloomberg. „Истинският подем може да настъпи в началото на лятото. Металът се намира в началните стадии на бичи пазар, така че всички са предпазливи или леко скептични, но това ще се подобри.“

Традиционно златото се разглежда като ефективно средство за застраховка срещу растяща инфлация. Повишаването на лихвите от страна на Фед ще подсили долара, което няма да бъде благоприятно за златото, но металът е отбелязвал ръст по време на предишни цикли на повишаване. А и коментарите на Тръмп по-рано през годината, че щатската валута е твърде силна, би трябвало също да са позитив за суровината, смята Щоферле.

Щоферле управлява 30 млн. швейцарски франка в Incrementum Inflation Diversifier Fund – близо една трета от общия размер на активите, управлявани от Incrementum AG. Фондът използва собствен инфлационен индикатор, който в момента е неутрален, към леко негативен.

„Веднага щом получим сигнала за покачваща се инфлация, ще инвестираме отново в чувствителни към инфлацията активи, като акции на компании за добив на злато и сребро, енергийни компании, както и в по-широкия суровинен комплекс,“ казва Щоферле.

Не всички са така оптимистично настроени по отношение на златото. Societe Generale SA препоръчва продажба при повишаване, тъй като очаква металът да пада, на фона на затягането на фискалната политика от страна на Фед, както и, че геополитическите фактори ще имат лимитиран ефект върху пазара. Банката прогнозира средна цена от 1125 долара за тройунция през четвъртото тримесечие.

По-рано тази година BNP Paribas SA, която, по данни на Bloomberg, направи най-точните прогнози по отношение на златото през последното тримесечие на 2016 г., също призова към предпазливост. През януари банката прогнозира, че цената на метала вероятно ще пада, на фона на повишенията на лихвите от страна на Фед.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg