Цената на златото ще достигне 1300 долара до края на 2017 г.

5004
Цената на златото ще достигне 1300 долара до края на 2017 г.

© Pixabay

Цената на златото ще се повиши с 6% до края на годината, тъй като инвеститорите ще търсят убежище от нарастващия политически риск около новия президент на САЩ Доналд Тръмп. Това е мнението на Дейвид Роше – президент на Independent Strategy Ltd., пише Bloomberg в свои материал. Роше е ветеран в инвестиционните среди, притежаващ 45 години опит в анализирането на пазара.

Златото е в позиция да се повиши до 1300 долара за тройунция, докато други класове активи, като например облигации, ще имат негативна възвръщаемост, смята Роше, който е и глобален стратег на базираната в Лондон консултантска компания.

„Количеството политически риск създавано от новия президент на САЩ и неговия кабинет ще създаде голямо напрежение и несигурност в международен план и вероятно ще доведе до търговска война най-малко с Китай, а може би и в други региони,“ коментира Роше в интервю за Bloomberg. “Искам да видя какви грешки ще допусне тази администрация,“ допълва той.

Откакто встъпи в длъжност но 20-ти януари, Тръмп разпали притесненията на инвеститорите с няколко противоречиви решения като оттеглянето на САЩ от Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия и забраната за влизане в страната на хора от няколко държави с преобладаващо мюсюлманско население, както и заповедта за построяването на стена по границата с Мексико. Въпреки че Федералният резерв може да повиши лихвените проценти три пъти тази година, увеличаващият се риск ще примами инвеститорите към златото, прогнозира Роше.

„Вероятно бих бил по-склонен да увелича, отколкото да намаля в настоящия момент,“ казва още експертът, имайки предвид относителния дял на златото в един инвестиционен портфейл. „Бих направил това ако цената на златото е донякъде слаба, ако металът падне под 1160 долара.“ Перспективата за нарастване на инфлацията също е причина да се притежава злато, дори и при изгледа за повишаване на лихвите, добавя той.

Някой банки обаче остават скептично настроени, пише Bloomberg. Така например според National Australia Bank затягането на фискалната политика на Фед ще предизвика спад в цената на златото до 1140 долара до края на тази година и до 1060 долара до края на 2018 г. BNP Paribas също смята, че повишението на лихвите ще засили долара и ще тласне златото надолу.

Прогнозата на UBS Wealth Management обаче се доближава до тази на Роше. Според Доминик Шнайдер - ръководител на отдела за суровини и валутна търговия за азиатско-тихоокеанския регион към UBS Wealth Management, златото ще се изкачи 1300 долара за тройунция на фона на отрицателни реални лихви и слаб долар.

Вчера цената на златото докосна нивото от 1235.73 долара за тройунция, - най-високата стойност от 11-ти ноември насам. Днес ценният метал бележи спад от 0.51% до 1229.21 долара, под натиска на долара, който се представя силно срещу кошница от валути.

Златото е регистрирало ръст от около 7% от началото на годината, и по този начин спря пропадането, на което станахме свидетели към края на миналата година, когато плановете за дерегулация на пазара и огромни инвестиции в инфраструктура на Тръмп повишиха интереса на инвеститорите към по-рискови активи.


Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg