Цените на стоманата може да бъдат много по-високи в идните години

856
Цените на стоманата може да бъдат много по-високи в идните години

© Pixabay.com

Цените на стоманата може да бъдат “много по-високи” в идните години, в сравнение с настоящите нива, заяви главният изпълнителен директор на голяма индийска стоманодобивна компания в интервю за CNBC.

През последните седем или осем години средната цена за горещовалцувани рулони беше около 400-450 долара на метричен тон, заяви главният изпълнителен директор на Tata Steel Т.В. Нарендран.

Дългосрочната средна цена през идните години вероятно ще бъде над 600 долара, прогнозира той. Цените в петък бяха 750 долара в Китай и 850 долара в Югоизточна Азия, допълни Нарендран.


“Очаквам цената да се движи в този диапазон, като се колебае, разбира се, но тези колебания ще са на по-високи нива, отколкото сме виждали в миналото,” каза той.

Нарендран обяви, че пазарът на стомана преминава през няколко промени, в това число нарастващи цени и развиващата се роля на Китай на самия пазар.

“През последните 10 години доминираше износът от Китай. Сега в световната търговия със стомана има много по-голяма стабилност,” обяви той.

Най-твърдите материали на планетатаНай-просто казано, когато говорим за твърдост, имаме предвид способността на даден материал да издържа на различни степени на външна сила

В пика си Китай изнасяше повече стомана, отколкото Индия потребяваше, заяви Нарендран. Износът на стомана от страна на Китай след това намаля наполовина до 60 млн. тона годишно и може да падне още, докато страната преследва целите по отношение на нетните нулеви емисии, допълва той.

“За първи път от много години” Китай не е в основата на търсенето на стомана, каза Нарендран. Той също така отбеляза, че Световната асоциация на производителите на стомана очаква, че ръстът в потреблението на стомана тази година ще дойде от други страни.

“Инвестициите на западния свят в инфраструктура също оказват положителен ефект върху търсенето,” допълни той.

От гледна точка на предлагането разходите за производство са на “исторически високи нива” заради цените на въглищата. Цените на желязната руда обаче се понижиха и би трябвали да се движат между 100 и 120 долара за тон в дългосрочен план, казва той. Въглищата и желязната руда са суровини, които се използват в производството на стомана.

“През следващите 10 години очаквам цените на стоманата да бъдат на много по-високи нива, в сравнение с предходните 10 години,” заяви още Нарендран.

Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози 2022

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg