Цените на суровините достигнаха тригодишен връх

1336
Цените на суровините достигнаха тригодишен връх

Цените на суровините достигнаха тригодишен връх, подкрепени от глобалния ръст в промишленото производство. В момента фабриките по целия свят работят близо до максималния си капацитет, търсенето расте лавинообразно, а запасите от сурови материали - от петрол до мед - бързо намаляват.

Глобалният индекс на суровините, изчисляван от Bloomberg, тази сутрин достигна най-високото си ниво от декември 2014 г. насам. Той следи движенията на спот цените (с незабавна доставка) на 22 борсово търгувани стоки. Индикаторът отбелязва рекордна серия от 14 поредни дневни повишения.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, суровинният бум представлява своеобразна дилема за глобалната икономика. От една страна, той е доказателство, че дългогодишната ултра разхлабена монетарна политика на централните банки най-накрая е успяла да раздвижи активността на бизнеса и дори има шанс да съживи позаспалите инфлационни процеси в световен мащаб.

От друга страна обаче, съществува реален риск инфлацията да започне да расте по-бързо, отколкото централните банкери очакват, с което да предизвика по-агресивно повишение на лихвените равнища от тяхна страна. Това със сигурност би било шок за финансовите пазари, в това число и за стоковите.


Съединените щати са най-яркият пример за тази зависимост. Според проучване на Международния валутен фонд, всяко поскъпване на петрола с 10 на сто води до повишение на инфлацията в страната с 0.4 процентни пункта.

С оглед на факта, че фючърсите на лекия суров петрол вече наближават ниво от 70 долара за барел, инфлационната цел на Федералния резерв от 2% може много скоро да бъде изпълнена.

Петролът обаче далеч не е единствената причина за ръста на суровинния индекс. Паладият, който се използва за производството на автомобилни катализатори, достигна исторически връх от близо 1100 долара за тройунция в четвъртък, а медта в момента се намира на най-високите си нива от близо четири години насам.

Анализаторите на Уолстрийт, включително и тези на Goldman Sachs, прогнозират, че глобалната икономика ще отбележи ръст от 4% през 2018 г. Това би било най-силното й представяне след възстановяването от кризата през 2011 г. и би генерирало търсене на още няколко милиона барела петрол, няколко хиляди тона мед, хранителни продукти и всичко останало, което се търгува на световните стокови борси.

Изглежда пазарните участници са склонни да се съгласят с тези очаквания, тъй като нетните дълги позиции в петролни фючърси са на рекордно високи равнища.

Все пак, макар и в много тесен кръг, не липсват и скептици. Каролин Бейн от лондонската консултантска компания Capital Economics е една от тях. Според нейната прогноза, цитирана от Bloomberg, цените в момента отразяват нереалистичните очаквания за ръста на глобалното търсене.

По думите й, забавянето на темповете на растежа в Китай е един от факторите, които могат да предизвикат известна корекция в цените по-късно през годината.

Част от високите цени на суровините обаче се дължат на фактори, свързани по-скоро с предлагането, отколкото с търсенето. Конкретно при петрола ограниченията върху добивите, които наложиха Саудитска Арабия и Русия, водят до изкуствено свиване на обемите, които излизат на пазара.

В Чили - един от водещите световни производители на мед, се водят тежки преговори между синдикатите и представителите на минната индустрия, които могат да доведат до временни ограничения и дори прекъсвания на производството.

Рекордните студове в Съединените щати пък увеличават напрежението на пазара на зърнените култури, като пшеницата и царевицата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg