Цв. Цачев, Елана: Уолстрийт подценява риска от рецесия

25120
Цв. Цачев, Елана: Уолстрийт подценява риска от рецесия

© Pixabay

Посланието на управителя на Федералния резерв Джей Пауъл, че лихвите в Съединените щати ще се повишават и ще останат високи, за да гарантират, че инфлацията ще слезе под 2% ще доведе до болезнени резултати за пазара на труда и за икономиката като цяло. Вероятно това ще важи и за финансовите пазари, които са свикнали с евтината ликвидност и високата възвръщаемост, прогнозира главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев в публикация в блога на компанията.

"За да се свали трайно инфлацията, ще е необходима поне една година на високи лихви. През това време те ще свалят потреблението до точка, от която трябва безработицата да се повиши и да спре ръстът на разходите за труд. Така ще има свободен капацитет на пазара на труда, който да се превърне в основен фактор за задържане на инфлацията под 2% годишно. Разликата с предишната пазарна парадигма е голяма. Инвеститорите приемаха, че Федералният резерв ще качи лихвата към 3.5%-4%, от това икономиката ще се забави и банкерите ще бъдат принудени да наливат пари и да свалят лихвите. Тоест, отново да завъртят цикъла на стимули", коментира Цачев.

По думите му Пауъл дава амбициозна заявка да остане в историята по подобие на Пол Волкър преди четири десетилетие, като засега успя да развенчае илюзиите, че Уолстрийт винаги може да разчита на безграничен паричен ресурс.


"Процесът на връщане към нормалното ще бъде дълъг, защото не може за година-две да бъдат заличени над десетилетие на увеличение на баланса на банката за 8 трилиона долара. Икономиката, и особено хората с по-ниски доходи, през това време ще трябва да платят цената на харчовете досега. Но ако се фокусираме върху следващите 12 месеца, рецесията излиза на дневен ред. Фондовият пазар не приема тази реалност, защото корпоративните печалби са повече от добри. Но на макро-ниво ситуацията е друга. Инфлацията унищожава потреблението, а предстоящата зима за северното полукълбо ще донесе шокови сметки", пише още главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг.

Той е на мнение, че Уолстрийт към момента не дооценява рисковете, включително и от намаляването на баланса на Федералния резерв. Това, по думите му, се вижда най-добре на пазара на облигации, където ривата на доходността е с отрицателен наклон, както се случва преди всяка рецесия. 10-годишните държавни книжа са на доходност от 3.20%, което е много близо до пиковите стойности от юни, въпреки очакванията, че лихвите ще са на 4% през по-голяма част от следващата година.

Заплашен ли е имотният пазар в САЩ от нова ипотечна криза? Пазарът на недвижими имоти в Съединените щати е изправен пред все по-сериозни предизвикателства


Федералният ще продава ипотечни облигации, заедно с падежирането на правителствените книжа. Това означава, че доходността по ипотечните кредити ще расте и от там охлаждането на строителството и на пазара на имоти ще се усеща по-силно.

"Не го наричам криза, а преоценка на тези активи. Но в някакъв определен момент ще се усеща като криза. Същото се отнася и за инвестициите в акции. Някои вече паднаха значително, защото бяха прекалено надценени. Други тепърва ще получат справедлива оценка. Федералният резерв има намерение да намали баланса си с 2 трилиона долара, което би трябвало да е три пъти повече спрямо предишния такъв опит от 2018-19 г. Което означава, че балансът между търсенето и предлагането на правителствени облигации също ще се измени в полза на повишаването на доходностите", коментира Цачев.

"Не смятам, че ще бъде осезаемо, защото през 2019 г. имаше голямо понижение на доходността на дългосрочните книжа в процеса на намаляването на баланса на централната банка. Но дори и 40-50 базисни пункта ръст на дохода ще се отрази в допълнителни покупки на долари. Златото ще продължи да бъде под натиск, но не заради повишаването на дохода, а защото доларът поскъпва. Трендът на златото спрямо еврото остава нагоре. Натискът върху технологичния сектор също ще засили, включително и поради валутните курсове, от които ще пострадат приходите извън САЩ на фирмите", казва още той.

Цачев припомня, че Еврото постепенно губи позиции на валутния пазар. Японската йена прави същото, но с двойно по-големи темпове.

"Американският борсов индекс S&P 500 направи 19% растеж от началото на юни до средата на август. А NASDAQ 100 реализира 24% покачване. Това е характерно за етапите на бърз растеж по време на мечи пазар, а Пауъл бързо заличи повечето от тези печалби. Септември и октомври са сезонно силни месеци за Уолстрийт и само рядко се наблюдават големи сривове на индексите. „Болката“, за която Пауъл говори, все още не е отчетена от пазара. Инвеститорите вече са застраховали активите си и панически разпродажби няма да има. Есенните месеци обаче ще донесат плавното осъзнаване на трудната действителност, в която се намира световната икономика", обобщава главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg