Увеличаващите се рискове правят септември потенциално опасен за акциите

903
Увеличаващите се рискове правят септември потенциално опасен за акциите

© Profit.bg

След седем месеца ръст, акциите са изправени пред много потенциални рискове, които биха могли да направят така, че септември да оправдае репутацията си на най-лошия месец от годината за пазарите.

Според CFRA, S&P 500 има положителна доходност от едва 45% от времето през септември от Втората световна война насам.

Средното понижение от 0.56% за месеца е най-голямото измежду всички месеци, като февруари е единственият друг месец със средно отрицателно представяне.

Анализатори твърдят, че не е ясно дали предстои корекция или спад на пазара, но рисковете се увеличават. Те включват промени в политиката на Федералния резерв, разпространението на COVID-19 и политически рискове.


Главният инвестиционен анализатор на Charles Schwab Лиз Ан Сондърс казва пред CNBC, че е прекалено оптимистично да се приема, че пазарът ще следва историята. “Има ли безброй рискове, които на определен етап може да бъдат рисков фактор, който да доведе до спад от 3% или 4% на пазара? Абсолютно,” казва тя пред CNBC. “Може ли това да се случи през септември? Разбира се.”

Спадът е още по-голям през септември, когато той се пада през първата година от нов президентски мандат. В тези години S&P 500 се е понижавал средно с 0.73%. От CFRA също така установяват, че в годините, в които S&P500 е достигал до нови рекорди през юли и август, каквато е сегашната година, индексът пада средно с 0.74% и отчита ръст от едва 43% от времето.

S&P 500 нарасна с близо 3% през август и записа слабо представяне в последния ден от месеца. От началото на година индексът нараства с 20.4%.

Увеличаващи се рискове

През септември има заложени календарни рискове, в това число предстоящите в петък данни за заетостта през август, които биха могли да определят какви решения ще вземе Фед на срещата си на 22 септември по отношение на плановете за ограничаване на програмата за изкупуване на активи през тази година.

Според проучване на Dow Jones, икономисти прогнозират, че щатската икономика е добавила 750 000 нови работни места през август. Ако броят им се окаже значително по-голям, пазарните играчи казват, че Фед може да ускори плановете за ограничаване на програмата за изкупуване на активи на стойност 120 млрд. долара месечно и вероятно да обяви това през септември.

Ако данните за заетостта не оправдаят очакванията, Фед може да отложи ограничаването на стимулите с няколко месеца.

Според Сондърс по-слабите данни може да не са негативни за пазарите, тъй като може да са индикация за това, че ще се действа по-бавно относно ограничаването на покупките. Постепенното намаляване на изкупуванията на облигации е считано за предшественик на последващо вдигане на лихвите от страна на Фед, въпреки че председателят на централната банка на САЩ миналата седмица подчерта, че двете неща не са свързани.

Известен инвеститор: 10% от парите ви трябва да са в златоЗлатото, което беше смятано за актив-убежище в кризисни времена и в периоди със сериозна инфлация, достигна до рекордни стойности преди година, но след започналата ваксинация против COVID-19 отчете отстъпление от върха си

Сондърс твърди, че Фед ще разчита на предстоящите данни, за да вземе решение. Това превръща развитието на пандемията от COVID-19 и ефекта й върху икономиката във важен фактор.

“За съжаление, основното в случая е, че пазарът все още оставен на милостта на този вирус,” казва Сондърс.

Завръщане към нормалното?

Септември също така е определян за месеца, в който американците би трябвало да изпитат едно усещане за нормалност, тъй като децата се завръщат в класните стаи. Недостигът на работници се очаква да намалее през септември, тъй като родители на деца в училищна възраст се присъединяват отново към работната сила, а удълженията на помощи за безработица изтичат.

Разпространението на Делта варианта наCOVID-19 обаче породи повече несигурност около икономиката, тъй като някои компании отлагат датите за повторно отваряне. Бизнесът - от търговците на дребно до ресторантите, отчитат спад в броя на клиентите в резултат на разпространяващия се вирус.

Според Сондърс от Charles Schwab фокусът върху това какво ще направи Фед ще е основната тема през септември, но COVID-19 също е потенциален фактор.

Според Джулиан Еманюел от BITG пазарът ще очаква Фед да продължи с плана си за ограничение на изкупуването на облигации.

Други рискове през септември може да включват данните за инфлацията. Индексът на потребителските цени се очаква да излезе на 14 септември. Ако инфлацията продължава да бъде висока, това може да повиши доходността по щатските държавни облигации, според Еманюел, което е неблагоприятно за пазара.

Според него пазарът също така следи евентуалните дискусии за това кога САЩ ще достигне тавана на дългата и очаква съдба на инфраструктурния проектозакон за няколко трилиона долара, който се очаква да бъде разглеждан в Конгреса през септември.

Изтеглянето на САЩ от Афганистан също е надвиснало над пазара като рисков фактор. Евакуацията приключи в понеделник. “Събитието дойде и отмина, но политическите последствия може да са по-дългосрочни, особено ако има признаци за по-голяма нестабилност в региона,” казва Еманюел.

Септември е най-лошият месец

Еманюел очаква значителни разпродажби, а търговията през септември и октомври често е разпокъсана. “Това не означава, че пазарът ще падне, но от наша гледна точка има много самодоволство и убеждение, че докато Фед не вдигне лихвите, пазарът не може да падне,” казва той.

Според него инвеститорите би трябвало да се защитят срещу евентуален спад и препоръчва използването на опции.

“Не казваме, че трябва да се страхувате,” казва той. “Това, което казваме, е да действате разумно. Имате фантастична доходност в портфейлите си.”

Сондърс казва, че под повърхността на пазара е имало достатъчно големи корекции, въпреки че някои инвеститори го считат за устойчив, защото основните индекси нараснаха до нови рекордни нива. Най-голямото притеснение за нея е спекулативната търговия.

“Имахме ротационни корекции и мечи пазари в сфери, като форумните акции, SPAC-овете и криптовалутите,” казва тя.

Според Сондърс има една сфера, която ще се представя по-добре от пазара, като това е здравеопазването.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg