Въглищата поскъпват двойно от началото на годината. Какви са причините?

1274
Въглищата поскъпват двойно от началото на годината. Какви са причините?

© Pixabay

Нарастващото потребление на електроенергия и поскъпването на природния газ доведоха до рязко повишаване в цената на една от най-малко харесваните суровини в света - въглищата.

Цената им на австралийското пристанище Нюкясъл Порт, което е основен износител на азиатския пазар, се повиши със 106% от началото на годината до ниво от 166 долара за тон, предава CNBC.

В началото на септември миналата година тя достигна дъно от 46.18 долара, а в момента върви нагоре и се доближава до историческия връх от 195.20 долара, достигнат през юли 2008 г.

Южноафриканският еквивалент на австралийския бенчмарк пък се движи около 137 долара за тон, поскъпвайки с 55% от началото на годината.


За сравнение, петролът от сорт брент бележи ръст от 33% за същия период.

Резкият скок в търсенето на въглища повдига много въпроси за бъдещето на т. нар. "енергиен преход" и за изпълняването на ангажиментите за постигане на въглеродна неутралност, поети от много държави по света. Въглищата са суровината с най-голям въглероден отпечатък и са един от енергийните източници, който трябваше най-рано да бъде заменен с по-чисти алтернативи.

Засега обаче те не успяват да се наложат като достатъчно надеждни, за да задоволят нарастващото потребление на ток, особено в развиващите се страни. Въглищата все още заемат дял от над 35% в глобалния енергиен микс и, според повечето анализатори, той едва ли ще може да се свие рязко в средносрочен план.

Производството на пластмаса със спад през 2020 г.Производството на пластмаси в световен мащаб е спаднало през 2020 г. в резултат на пандемията на коронавируса

Дори Европейският съюз и САЩ да намалят драстично потреблението на въглища, това няма да окаже много силен ефект върху глобалното търсене, тъй като те генерират само 10% от него. В държави, като Индия, Пакистан и Виетнам, въглищните централи все още доминират на енергийния пазар и там потреблението вероятно ще продължи да расте през следващите няколко години.

Според прогнозите на Fitch Ratings настоящата цена на въглищата вече надвишава значително тяхната себестойност и по тази причина експертите на рейтинговата компания очакват в краткосрочен план тя да се нормализира и да достигне нива от около 80 долара за тон.

За поскъпването на въглищата през последните месеци допринесоха и някои еднократни фактори, като забраната от страна на Китай за внос на австралийски въглища, проблемите във веригите на доставка в Австралия, Южна Африка и Колумбия, както и поскъпването на природния газ.

В дългосрочен план обаче въглищната индустрия е изправена пред редица проблеми, като те са свързани основно с финансирането на нови проекти. Повечето инвестиционни банки по света вече въведоха ограничения за финансирането на проекти с висок въглероден отпечатък.

Освен това в много от развитите икономики, и особено в Европейския съюз, въглищата стават все по-скъпа алтернатива, тъй като използването им налага покупката на въглеродни квоти, чиято цена също се повишава устойчиво.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg