Високите температури в Европа свалиха цената на природния газ

1133
Високите температури в Европа свалиха цената на природния газ

© Pixabay

Цените на природния газ на едро в Европа паднаха до най-ниското си ниво от началото на руската инвазия в Украйна. По-високите от очакваните температури намалиха опасенията за недостиг на суровината. Меката зима позволи на европейските страни да използват по-малко газ от запасите, натрупани след спирането на доставките от Русия.

Цените се сринаха до €74/MWh през първите сесии на 2023 г. и удариха ново дъно от февруари 2022 г. – с повече от 75% под рекордните нива от 350 евро, достигнати през август. Прогнозите сочат температури над сезонните норми за по-голямата част от Европа през следващите две седмици.

Рекордният внос на втечнен природен газ, изпълненият капацитет на хранилищата и увеличеното производство на електроенергия от вятър във Франция и Германия също допринесоха за облекчаването на ценовия натиск.


Газохранилищата в цяла Европа са пълни на 83,5% към 1 януари, доста над петгодишната сезонна норма от 70 на сто,  коментира Trading Economics.

„Постепенно се сключват и нови дългосрочни договори с доставчици на газ, което позволява постигане на ниски цени. Например, германската RWE сключи наскоро 15-годишен договор за доставка на газ от американската Sempra, а португалската компания Galp подписа 20-годишен договор с американската NextDecade. Други производители на газ също скоро ще се намесят на европейския пазар, увеличавайки конкуренцията”, отбеляза Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество”. Редица европейски компании инвестират в най-големия нов проект за втечнен газ в света, който се намира в Катар - включително Шел, Тотал, Ени. Проектът за 50 млрд. долара драстично ще увеличи предлагането на газ на световния пазар през следващите 3-4 години, твърди икономистът.

В същото време износът на руски газ за страни извън бившите съветски републики се е сринал с 45,5% през 2022 г., призна държавният монополист Газпром в понеделник. Ако през 2021 г. той е възлизал на 185,1 млрд. куб.м, то през 2022-а се е свил на 100,9 милиарда.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg