Всичко, което трябва да знаете за Dow Jones

3270
Всичко, което трябва да знаете за Dow Jones

© Admiral Markets

Индексът Dow Jones Industrial Average е пазарен индекс, създаден от Чарлз Дау – редактор на изданието Wall Street Journal и съосновател на компанията Dow Jones & Company. Индексът е наричан още DJIA, Industrial Average, Dow Jones, Dow Jones Industrial, ^DJI, Dow 30, или просто Dow.

Тествайте как се търгува с Dow Jones, без риск от загуба на реален капитал, като си отворите безплатна демо сметка в Admiral Markets. 

Показателят е съставен от 30-те най-големи публично търгувани щатски компании, които се търгуват в рамките на редовната борсова сесия в САЩ. Това е вторият най-стар щатски индекс, като отстъпва единствено на показателя Dow Jones Transportation Average.


Индексът е ценово претеглен, което означава, че компонентите му с по-висока цена са с по-голямо тегло в промяната му заради методологията на изчисляването на индекса.

Компонентите на Dow Jones Industrial Average

Десетте най-големи по тежест компании съставляват над половината от теглото на индикатора – по-точно 53.9% от него.

Критериите за влизане в състава на индекса Dow не особено ясно зададени – от тях се изисква да са лидери в сектора и индустрията си и да са големи.

Компонентите на индекса DJIA не се менят много често, като е необходима съществена промяна при една компания, за да бъде премахната от индекса. В случай че предстои преразглеждане на компонентите на индекса, обикновено комитетът често заменя повече от една компания.

Повишете знанията си за пазарите с някое от безплатните обучения на Admiral Markets.

Пет неща, които най-вероятно не знаете за индекса на сините чипове Dow Jones:

1. Индексът Dow загуби 14.3% от средата на 9-те хиляди до дъно от 8 000 пункта на 11 септември 2001 г., след терористичните атентати в САЩ. Борсата бе затворена между 11 и 17 септември.

2. От създаването си на 26 май 1986 г. до момента компонентите на индекса са променяни 51 пъти.

3. Сред 12-те оригинални членове на индекса, General Electric е единственият компонент, който продължава да е в състава му.

4. Стойността на индекса Dow на практика не е средна стойност от компонентите му. Той на практика е сумата от цените на компонентите му, разделен с делител, който се променя всеки път, когато една от компаниите осъществи сплит или разпредели дивидент.

5. Представянето на индекса се влияе не само от икономическите данни, но също така и от политическите събития или природни катаклизми със сериозен ефект.

Търгувайте с индекса Dow Jones при едни от най-конкурентните условия на пазара, като откриете сметка за реална търговия в Admiral Markets 

Как ни влияе фиксираният курс на лева спрямо еврото?Обвързаността на лева спрямо еврото прави националната ни валута, и съответно икономиката на страната ни, отворена към поведението на еврото на международните валутни пазари. Ето някои направления, по които това въздействие ни се отразява

* Admiral Markets UK е водещ Forex брокер, предлагащ търговия с форекс и ДЗР върху акции, индекси, благородни метали и енергийни източници. От основаването си през 2001 г. Admiral Markets Group непрекъснато се разширява и днес предлага услугите си в света чрез своите регулирани търговски дружества, като по този начин се превръща в наистина глобална организация. Admiral Markets UK Ltd и по този начин клонът и в България е оторизиран и регулиран във Великобритания чрез Комисията за финансов надзор (FCA), като по този начин е под законодателството на Обединеното кралство и на Европейския съюз, включително MiFID (Директивата за инструментите на финансовите пазари). Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. 

Българският бизнес

Всичко по темата Криптовалути за начинаещи

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg