Йената поскъпва спрямо повечето основни валути

767
Йената поскъпва спрямо повечето основни валути

Йената поскъпна спрямо повечето основни валути, докато австралийският долар ограничи ръста си, след като Китай обяви неочакван спад във вноса и износа си, подсилвайки опасенията около търсенето на суровини.

Щатският долар падна до петмесечно дъно спрямо кошница от най-търгуваните валути преди изказване на ръководител от Федералния резерв и след като публикувания протокол от последната среща на централната банка понижи перспективите за увеличение на лихвите.

Австралийският долар поскъпна, след като стана ясно, че работодателите в Австралия са увеличили новите работни места със над седем пъти повече от очакваното. Новозеландският долар докосна най-високото си ниво от 2011 г. насам.


Йената се повиши с 0.3% до 101.69 йени за долар по-рано днес. Японската валута поскъпна с 0.4% до 140.81 йени за евро, след като падна с 0.6% вчера. Доларът се търгуваше на ниво от 1.3848 спрямо еврото в сравнене с 1.3855 вчера, а преди това достигна 1.3871, което бе най-слабото ниво от 24 март насам.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 основни валути, остана почти без промяна на на ниво от 1 005.51 пункта, след като докосна 1 004.70 пункта, което бе най-ниското му ниво от 30 октомври.

Износът на Китай бележи спад от 6.6% на годишна база. Вносът е намалял с 11.3%, вследствие на което търговският излишък е бил в размер на 7.71 млрд. длара.

Щатският долар докосна двуседмично дъно спрямо еврото, след като протоколът от последната среща на Фед показа, че от банката са омаловажили прогнозите на някои от собствените си членове, че лихвите може да нараснат по-бързо от предварително очакваното.

Доларовият индекс на Bloomberg скочи с 0.8%, след като председателят на Фед Джанет Йелън обяви след мартенската среща на централната банка, че банката може да започне да увеличава лихвите “около шест месеца” след края на програмата за изкупуване на активи.

Миналия месец Фед ограничи количеството на изкупуваните месечно облигации с 10 млрд. долара до 55 млрд. долар. Днес президентът на Фед в Чикаго Чарлз Еванс ще участва в конференция във Вашингтон.

Австралийският долар поскъпна до 94.40 щатски цента, което бе най-високото му ниво от 20 ноември насам и се търгуваше с 0.2% по-високо на 94.07. Официалните данни днес показаха, че работодателите са добавили 18 100 нови работни места в сравнение с очакваните 2 500. Безработицата в страната е паднала до 5.8%, което е най-ниското й ниво от ноември насам.

Новозеландският долар докосна нивото от 87.46 щатски цента, което бе най-високото от август 2011 г., преди да се търгува на ниво от 87.20. Производството в Нова Зеландия бележи ръст през миналия месец, достигайки най-високото си ниво от юли насам.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg