Йената поскъпва спрямо всички основни валути

628
Йената поскъпва спрямо всички основни валути

Йената поскъпна спрямо 16-те най-търгувани валути, след като нарастващото напрежение в Украйна повиши търсенето на активи убежища. Юанът поевтиня с най-много от 2008 г. на фона на спекулациите, че правителството ще разшири диапазона, в който се търгува китайската валута.

Йената е на път да запише най-голямото си седмично повишение от месец насам на фона на спекулациите, че централната банка на страната може да забави увеличаването на стимулите за икономиката, тъй като инфлацията е на най-високото си ниво от пет години.

Швейцарският франк достигна най-високото си ниво спрямо еврото от 10 месеца насам, след като президентът на Русия Владимир Путин разпореди проверка на бойната готовност на част от руската армия. Доларът е на път да запише месечно понижение спрямо повечето основни валути преди очакваните данни, които според икономисти ще покажат по-слаб ръст на щатската икономика през четвъртото тримесечие.


Йената поскъпна с 0.5% до 101.64 йени за долар и върви към повишение от 0.8% за седмицата, което е най-голямото от седмицата, приключила на 24 януари. Йената се оскъпи с 0.6% до 139.20 йени за евро, или с 1.1% над нивото от 21 февруари и е на път да запише ръст в пети пореден ден, което е най-дългата печеливша серия от ноември 2012 г.

Швейцарският франк остана почти без промяна на ниво от 1.2170 спрямо еврото, след като вчера достигна 1.2157, което бе най-високото му ниво от 18 април. Еврото отстъпи с 0.1% до 1.3695 спрямо долара, след като губеше 0.4% от 21 февруари насам.

Китайският юан падна с 0.9% в Шанхай, което бе най-голямото понижение от 2007 г. Китайската валута докосна нивото от 6.1808 юана за долара, което бе най-слабото от 22 април насам.

Централната банка на Китай се очаква да удвои диапазона, в който се търгува юанът до края на юни, според повечето анализатори, участвали в проучване на Bloomberg.

Днес се очакват данни, които могат да покажат, че цените в еврозоната са нараснали с 0.7% през февруари, според предварителните прогнози на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Инфлацията се задържа на ниво под 1% в последните четири месеца. Следващата среща на Европейската централна банка (ЕЦБ) е на 6 март.

В Япония потребителските цени, с изключение на пресните храни, са нараснали с 1.3% на годишна база през януари, показаха официалните данни днес.

За месеца доларът е поевтинял спрямо 15 от 16-те основни валути, като бразилският реал, норвежката крона, южноафриканският ранд и новозеландският долар са поскъпнали с по около 4%. Еврото се е повишило с 1.6% спрямо щатската валута, докато йената е поскъпнала с 0.4%.

Днес се очакват данните за ръста на щатската икономика, които според икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, ще покажат, че най-голямата икономика в света е нараснала с 2.5% през четвъртото тримесечие. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg