Защо Бъфет купи всички акции, които може, на Occidental Petroleum

1807
Защо Бъфет купи всички акции, които може, на Occidental Petroleum

Уорън Бъфет поддържаше огромни количества кеш в последните години.

В края на 2021 г. кешът на неговата холдингова компания Berkshire Hathaway бе нараснал до близо рекордните 146.7 млрд. долара. Това не би трябвало да е изненада. В крайна сметка, Бъфет инвестира в стойност, а оценките на щатските компании бяха раздути след значителния ръст на пазара през 2020 и 2021 г.

“Намираме малко неща, които ни въодушевяват,” заяви Бъфет наскоро на събранието на акционерите на Berkshire. През 2022 г. обаче Berkshire е похарчила около 7.5 млрд. акции на петролния и газов гигант Occidental Petroleum.


Общият дял на Berkshire в компанията възлиза на 143 млн. акции, на стойност приблизително 10 млрд. долара.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Николай ЯлъмовНиколай Ялъмов е председател на Съвета на директорите на УД „Капман Асет Мениджмънт“ АД и управляващ дружествата от „Капман Холдинг“ АД. Има 20-годишен опит в сферата на финансите и управлението

Berkshire започна да се интересува от Occidental след обсъждането с анализатори на резултатите на компанията в края на февруари. Бъфет прочита стенограмата и харесва това, което вижда.

“Прочетох всяка дума и си казвах, че бих правил точно същите неща. Тя управлява компанията по правилния начин”, казва милиардерът инвеститор пред CNBC, визирайки главния изпълнителен директор на Occidental Вики Холъб. “Започнахме да купуваме в понеделник и купихме всичко, което можахме.”

През четвъртото тримесечие на 2021 г. Occidental генерира 8.01 млрд. долара приходи, което представлява увеличение от 139% на годишна база. Печалбата на акция възлиза на 1.48 долара, в сравнение с 65 цента загуба на акция за същия период година по-рано.

По време на обсъждането Холъб набляга на силните оперативни резултати на Occidental, подобрения счетоводен баланс и нова рамка за връщане на средства на акционерите.

На 24 февруари бордът на директорите на компанията обяви редовен тримесечен дивидент в размер на 13 цента на акция за обикновени книжа, което е с 1 200% повече в сравнение с изплащания предишното тримесечие дивидент от едва 1 цент на акция. Компанията също така обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност 3 млрд. долара.

Три месеца по-късно стана ясно, че нещата продължават да се подобряват през 2022 г. През първото тримесечие Occidental генерира 8.53 млрд. долара приходи и печалба в размер на 2.12 долара на акция.

Компанията на Бъфет притежава дял за 5 млрд. долара в петролен гигантАкциите на компанията поскъпват с 18% само в петък и общо с 45% през миналата седмица, а залогът на Бъфет от 2019 г. за повишение на цените на петрола в дългосрочен план се отплаща

И макар медиите напоследък да обръщат повече внимание на залога на Berkshire в полза на петролната индустрия, това не е първият случай, в който Бъфет инвестира в компанията.

През 2019 г. Berkshire харчи 10 млрд. долара за привилегировани акции на Occidental, за да помогне на компанията да придобие Anadarko Petroleum. Occidental плаща 8% годишен дивидент по тези привилегировани акции, което осигурява на Berkshire 200 млн. долара всяко тримесечие.

Сделката също така предоставя на Berkshire варанти за закупуването на 83.9 млн. обикновени акции Occidental на цена от 59.62 долара за брой.

Високите цени на суровините облагодетелстваха значително производителите на петрол през 2021 г. Сред 11-те сектора на индекса S&P 500, енергийният сектор е най-добре представящият се през миналата година, носейки впечатляващите 53% доходност, което надхвърля значително доходността от 27% за годината на S&P 500.

Това разминаване в представянето продължава да се засилва през 2022 г.

Не е трудно да се разбере защо. Цените на петрола вече бяха в ясна възходяща тенденция преди руската инвазия в Украйна допълнително да увеличи ръста.

Надигащият се прилив повдига всички лодки, но цената на акциите на Occidental скача с повече в сравнение с останалите компании в сектора и вече носи 127% доходност през 2022 г.

Въпреки че инвеститорите ентусиазирано подкрепят акциите на хоризонта, може би се очертава още по-голямо поскъпване.

През април от Raymond James повишиха таргета си за цената на акциите на Occidenta ot 85 на 90 долара с рейтинг „купува“. Акциите в момента се търгуват на цена от около 70.30 долара за брой.

През миналата седмица Mizuho потвърди рейтинга „купува“ и повиши таргета си за цената на акциите от 85 на 89 долара за акция, или с около 26% над настоящото й ниво, пише Yahoo Finance.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg