Защо биткойнът стана толкова популярен?

7240
Защо биткойнът стана толкова популярен?

Биткойнът става изключително популярен финансов инструмент, макар и не всички да разбират какво точно стои зад криптовалутата и как тя функционира.

Тази статия е предназначена да промени това за всички с интерес към биткойна, които искат да търгуват с валутата.

Как работи битконът? Какъв е процесът на добиване на валутата? Рисков ли е биткойнът? Това са само част от въпросите, на които ще отговорим в този материал.

Ще бъдат разгледани още от предимствата на биткойн-концепцията, като блокчейн технологията и плащанията и трансферите с биткойни. В следващата статия, посветена на биткойна, ще разгледаме графиката на биткойна, както и как да търгуваме с биткойн.


Започваме с основния въпрос: Какво е биткойнът?

Биткойнът е дигитална валута, или още известна като „криптовалута”. В основата на наименованието е фактът, че се използва криптография за подсигуряване на разплащанията. Това представлява дистрибуционна база от данни, или така наречения „блокчейн”.

В случай че още не знаете, в момента е възможно да търгувате с биткойн (BTCUSD), без риск от реална загуба на капитал, с безплатна демо сметка от Admiral Markets! Пробвайте още днес...

1. Каква е абревиатурата на биткойна? 

Абревиатурата на биткойн е просто BTC. Същият принцип се използва и при съкращението за щатски долар, където USD (е съкращение от US Dollar) и EUR (Euro).

Биткойнът може да бъде обвързван и с други валути. В случаят, CFD-контракти върху биткойна, в долари, могат да са със съкращението BTC/USD.

2. Как работи биткойнът? 

Биткойнът предлага възможността да се правят бързи, сигурни и нискоразходни разплащания потребител-до-потребител, без нужда от намесата на банката или друга централизирана система за разплащане.

Системните транзакции се случват директно между „дигиталните портфейли” на потребителите и се верифицират в блокчейна. Транзакциите са дигитално подписвани с уникален „личен ключ”, което е доказателство, че нарежданията идват от собственика на дигиталния портфейл.

3. Какво е блокчейн технология? 

Блокчейнът е децентрализиран публичен регистър за всички биткойн-транзакции, които някога са били извършени. Определен брой транзакции формират единица за база данни, наречена „блок”. Всеки блок съдържа информация за предходния блок, както и всяка транзакция – информация за предшестващата транзакция. По този начин веригата (блокчейна) позволява пълна прозрачност на плащанията.

Блокчейнът от биткойни представи революционна инфраструктура за съхранение на финансови данни, които са достъпни за всеки, напълно прозрачни и разработени с използването на отворен код, който не принадлежи на никоя организация или личност. Вместо блокчейн-технологията и нейната поддръжка се извършват от милиони компютри, които верифицират транзакциите и ги добавят в „блокове”.

Колективно верифицираните транзакции не могат да бъдат променяни или изтривани, така че биткойн-плащанията са финални и неоспорими.

4. Как се добави биткойнът? 

Когато се създаде нов блок в блокчейна, той се възнаграждава с 12.5 биткойна, което се случва на всеки 10 минути. Това е награда за така наречения процес на „копаене на биткойни”. Наградата е за ползване на електрическа и компютърна мощност, по поддържане на мрежата. Добивът включва много хора и специализирани компании по целия свят.

Системата генерира нови биткойни автоматично, като саморегулира скоростта на процеса, така че да няма опасност от заобикаляне на правилата и ускоряване на процеса на създаване на нови биткойни с по-големи инвестиции в хардуер за добив и повече за сметки за електричество.

Възнаграждението за създаване на блокове ще се забави през 2020 г., като ще се забавя на всеки 4 години, докато броят на генерираните биткойни не достигне 21 милиона. Това означава, че биткойнът има фундаментална причина за ръст на стойността си – неговият лимитиран брой.

Графиката по-долу сочи, че над 16 милиона биткойна (76% от общите) вече са създадени през 2017 г. Тя сочи още сериозният темп на създаване на биткойни между 2009 и 2013 г., преди да започне рязко да се забавя. Или търсенето се повишава и ще продължава да се повишава – разбира се, ако други конкурентни криптовалути, като лайткойн, например, не изместят биткойна от централната сцена.Общите биткойни в обръщение

Източник: Wikipedia

5. Кой изобрети биткойна? 

Вярва се, че биткойнът е бил създаден от Сатоши Накамото, представил своето изобретение на 31 октомври 2008 г. в документ, наречен Биткойнът: Електронна кеш система потребител-до-потребител. Това, което е по-интересно, е, че името най-вероятно е псевдоним, зад който се крие неизвестен човек или хора, които първоначално са създали биткойна.

През 2016 г.  австралийският предприемач Крейг Урайт, се самоопредели като „М-р Биткойн”, което бе широко прието от членовете на биткойн-общността.

6. Кога е създаден биткойнът?

Финансовата история на биткойна датира от 2010 г. На 22 май някой си купи пица, ползвайки биткойни. Ако не сте чували за тази невероятна история, не се притеснявайте, едва ли сте единствените…

Пицата не е била най-важната част от транзакцията. По-интересното е, че тя е струвала 10 000 биткойна, което е била първата публична транзакция с виртуалната валута за нещо от реалния свят. Този ден е известен като „Bitcoin пица ден”.

Нещата от тогава се промениха съществено. Ползването на биткойна и стойността на валутата се повишиха значително. 10 000 биткойна днес биха стрували около 20 милиона долара към днешна дата.

През март тази година биткойнът поскъпна над цената на златото за пръв път в историята. Валутата продължи да поскъпва и след това.

7. Къде може да харчите биткойните? 

Вече има много неща, които можете да си купите с биткойни – освен пица! Повече са и местата, където започва да се приема виртуалната валута, като средство за разплащане.

Според данни на www.coindesk.com, през 2015 г. броят на търговците, приемащи биткойни, експлодира. Много от тях са онлайн търговци, но се повишава и броят на традиционните вериги, които започват да приемат плащания с биткойн. Списъкът с организациите, приемащи биткойни, продължава да расте.

  1. Общи потребителски стоки;

  2. Видео игри;

  3. Карти за подаръци;

  4. Пътуване;

  5. Храна;

  6. Автомобили;

  7. Бакшиши и благотворителност;

  8. Онлайн и офлайн магазини.


 

Повечето системи за обработване на плащания с биткойни, също така ще ви предоставят QR-код на касата, който представлява биткойн адреса и сумата за плащане.

QR-кодовете са много удобни, като правят разплащането с биткойни изключително лесно чрез смартфони и мобилно приложение за виртуален портфейл от биткойни. Просто сканирате QR-кода, което ще захрани предварително биткойн адреса на получателя, с изискваната сума за плащане. Щом изпратите транзакцията и плащането се осъществява.

8. Проследяеми ли са биткойн транзакциите? 

Биткойнът е напълно прозрачна система за разплащане. Всички биткойн плащания са публични, проследими и трайно съхранявани в биткойн мрежата. Биткойн адресите са единствената информация, използвана за това къде са разположени биткойните и защо се изпращат.

Тези адреси се създават частно за всеки потребителски виртуален портфейл. Предвид на факта, че потребителите обикновено трябва да идентифицират тяхната самоличност, за да получат закупените стоки и услуги, биткойните няма как да останат напълно анонимни. Биткойн-мрежата е потребител-до-потребител мрежа.

Кои страни подкрепят биткойна като валута?

Легалният статус на биткойна варира от страна до страна, но броят на страните, които признават биткойна, като валута, непрекъснато се повишава.

Биткойнът, като система за разплащане, е независима от всички централни банки, за разлика от традиционните валути, като например щатски долар или евро. Биткойнът не разполага също така с централизиран контрол или един администратор, което го прави децентрализирана дигитална валута.

Фундаменталната стойност на биткойна е свързана до голяма степен с процеса на добива му и разходите за електроенергия и хардуер, докато останалата част от стойността му се определя от ограниченото му количество и растящо търсене.

Биткойнът се разпространява в световен мащаб като валиден метод за разплащане, с който могат да се купуват стоки и услуги, което допълнително повишава търсенето му.

Легален ли е биткойнът?

Регулацията на биткойна варира от страна до страна. В момента само Япония е признала биткойна за пари, докато в останалите страни все още липсва конкретна легализация. Може да се очаква, че с нарастването на интереса и популярността на биткойна да нараства и интересът на регулаторите към този инструмент.

Admiral Markets предлага възможността да търгувате с биткойн-инструменти на маржин. Това ви позволява да се облагодетелствате от поскъпването или поевтиняването на биткойна във всички страни извън САЩ.

9. Сигурна ли е търговията с биткойн?

Биткойнът е волатилен актив, като дневни ценови изменения в рамките на 10% не са редки явления. Разбира се, както инвеститорите знаят, високите награди са резултат от поемането на висок риск. Не бива обаче да инвестирате в биткойн средства, които не можете да си позволите да загубите.

Добрата новина е, че Admiral Markets ви предоставя напреднали възможности за поставяне на условни поръчки – Защита от Волатилност – които са изключително удобни при търговия на инструменти с висока степен на волатилност.

10. Балон ли е биткойнът? 

Ситуацията при криптовалутите много напомня за „технологичния балон” от 2000 г. Налице са голям брой свързани с блокчейн технологията проекти, като нови ICO (Първични Блокчейн Предлагания) излизат всеки ден. Това е вид IPO, но свързан с блокчейн технологиите. Тези проекти са финансирани от инвестиционната общност посредством „токъни”, които се купуват с биткойни и други основни криптовалути.

Разбира се, подобно на всяка индустрия, 90% от проектите ще се провалят в представянето на работещи продукти, при това най-вероятно не след особено дълго време. Възможно е да станем свидетели на сериозен брой банкрути в сектора. Напълно е вероятно стойността на биткойна в момента да е „твърде нагорещена” заради сериозните инвестиции, свързани с ICO-та.

Така че дали има балон при биткойна или не? Ще разберем, само АКО се „спука”. Междувременно можете да търгувате със CFD-та върху биткойн с Admiral Markets и да се възползвате от ливъриджа от 1:5 при търговията с криптовалутата 24/7.

Останете свързани за повече вълнуващи новини за биткойна и останалите криптовалути… предстои съвсем скоро!

Помнете, възможно е да търгувате с биткойни и с демо сметка в Admiral Markets. Пробвайте още днес… Практиката ще ви направи по-добри!

Българският бизнес

Всичко по темата Криптовалути за начинаещи

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Che Guevara
# 0
19:07 | 28 July 2017
Профит, да бяхте и добавили, че на 1-ви Август се очаква временно спиране на търговията с Биткоини, защото Биткоин обществото иска да цепи валутата на две направления, както преди време беше с Етериума - едната валута ще е печаливша, другата ще духа супата!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg