Защо инвеститорите спряха да се интересуват от икономиката?

1291
Защо инвеститорите спряха да се интересуват от икономиката?

© Pixabay

Повишаващите се печалби на компаниите, икономическият растеж, изгодните сделки - всички тези неща, които доскоро бяха важни за иневститорите и определяха повечето им решения на капиталовите пазари, изглежда вече губят своята тежест.

Възходът на Уолстрийт, който наблюдаваме от март насам, не се дължи на позитивните икономически и корпоративни новини, а се крепи на съвсем различни фактори, пише Bloomberg.

Обратните изкупувания на акции бяха почти изцяло прекратени по време на кризата, предизвикана от коронавируса. Миналия месец стойността на обявените обратни изкупувания и придобивания падна до 12 милиарда долара - най-ниското ниво за последното десетилетие.


Тези операции формират една голяма част от търсенето на корпоративни ценни книжа и по принцип намаляването им би трябвало да повиши стойността на "кеша". Вместо това борсовите индекси поеха във възходяща посока.

Всичко това е пример за почти маниакалния фокус на пазарните участници върху отварянето на икономиката след карантината и стимулите от страна на централните банки. За последните 10 седмици към пазарната капитализация на американските публични компании бяха добавени 9 трлн. долара.

Технологичният Nasdaq Composite добави 38% към стойността си от дъното, достигнато на 23 март, като вчера почти се доближи до рекордните си нива от средата на февруари.

Широкият S&P 500 също отчита ръст от близо 40% спрямо дъното от март, на фона на стимулите от Федералния резерв, въпреки че печалбите на компаниите падат.

"Всички тези данни показват, че нещата в икономиката изобщо не са наред. Но въпреки това пазарите вървят нагоре. В момента те изобщо не се интересуват от фундаменталните оценки.

Когато Фед продължава да налива пари, най-разумното решение, според инвеститорите, е да залагат заедно с Фед, а не против него. Трейдърите упорито следват тренда, което обаче до голяма степен прилича на заравяне на главата в пясъка", смята главният инвестиционен директор на First American Trust Джери Браакман.

Сградата на борсата в Ню Йорк отваря врати след карантината Култовата сграда на Уолстрийт №11 ще бъде достъпна за брокерите, които подават поръчки на място, от пода на борсата

И действително, почти непрекъснатият ръст на S&P 500 от март насам влиза в противоречие с почти всички финансови теории. Икономиката е на път да посрещне най-тежката си рецесия за последните няколко десетилетия, след като хиляди фабрики и магазини бяха принудени да затворят заради пандемията.

В тримесечието, за което се очаква корпоративните печалби да спаднат с 44%, борсовият бенчмарк бележи ръст от над 20% и е на път да реализира най-бързото си възстановяване от 1975 г. насам. 

Около една пета от компаниите в S&P 500 се отказаха от програмите си за обратно изкупуване на акции, за да отделят средства за възстановяване на бизнеса. А в същото време фирмите от най-затруднените сектори, като туризма и авиацията, масово започнаха да продават акции, за да си осигурят спешна финансова ликвидност.

"Огромният ръст на предлагането, съчетан със свиване на търсенето на акции, би трябвало да тревожи инвеститорите в момента. Колкото повече акции излизат на пазара, толкова по-трудно става тяхното поскъпване", смята анализаторът на TrimTabs Уинстън Чуа, цитиран от Bloomberg. 

Нищо подобно обаче не се случва на практика - "биковете" изглеждат непоколебими. В края на март и началото на април покупките бяха насочени най-вече към секторите, за които се очакваше да повишат оборотите си в резултат на пандемията - производителите на лекарства и онлайн търговците.

С постепенното отпадане на ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19, инвеститорите започнаха да включват и по-рискови активи в своите портфейли. 

В същото време хеджфондовете и индивидуалните трейдъри се очертават като трайни купувачи. Сделките на дребните инвеситори се утроиха като обем от началото на тази година.

Най-дългата борсова сесия в света става още по-дългаМосковската фондова борса, която и сега поддържа една от най-дългите търговски сесии в света, смята да въведе допълнително удължаване на времето за сключване на сделки

Според експертите, цитирани от Bloomberg, най-големият риск в момента е свързан с това, че тези инвеститори може да се присъединят към корпоративните играчи и да започнат да продават, вместо да купуват.

Ако това стане, няма да има кой да подкрепи цените, защото компаниите, които обикновено се включват с покупки на ценни книжа в подобни моменти, сега няма да имат възможността да го направят.

Засега обаче не се наблюдават подобни индикации. Напротив - трейдърите се страхуват да не изпуснат печалбите от възхода на борсовите индекси и все по-голяма част се присъединяват към "стадото на биковете".

Заявките на Федералния резерв и правителството, че ще направят всичко възможно в подкрепа на икономиката, този път изглежда успяха да изиграят своята роля и да вдъхнат надежди на финансовите пазари.

Рано или късно обаче, базовите икономически фактори отново ще попаднат във фокуса на вниманието. И ако тогава те все още са толкова негативни, колкото в момента, рискът от пазарни шокове може да се увеличи драстично, смятат още експертите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg