Защо Китай се нуждае от търговска сделка със САЩ?

1696
Защо Китай се нуждае от търговска сделка със САЩ?

Вашингтон и Пекин се намират в процес на преговори относно търговските им търкания. Двете страни си поставиха срок до 1 март тази година за постигането на компромис.

Ако това не се случи, митата за внос на стоки ще бъдат отново повишени и от двете страни, като това ще засегне цялата световна икономика.

Китай обаче се намира под натиск за постигането на сделка, твърдят редица наблюдатели.

Ето защо:

Забавяща се икономика

Търговската война едва ли е причината за забавянето на икономическия ръст на Китай, но определено прави нещата по-тежки за страната, пише BBC. 

Най-новите официални данни сочат, че Китай записва най-ниския си растеж от 1990 г. насам. Това само по себе си не е най-тревожното на фона на останалите данни, включително потреблението и търговията на дребно, където или не се наблюдава растеж, или се регистрира спад.

Малките и средни предприятия в страната понасят удара от това, тъй като имат по-малко поръчки и наличности.

Война на чипове: САЩ и Китай спорят за технологично превъзходствоДвете водещи световни икономики се борят за надмощие във всяка високотехнологична сфера - от изкуствения интелект до мрежовото оборудване


Това, че икономиката забавя растежа си, оказва натиск над Комунистическата партия в страната – нещо, което самият президент Син Дзинпин призна – събитие, което се случва твърде рядко, тъй като легитимацията на китайския лидер зависи от това да държи Китай силен.

Загуба на производствен блясък?

Има свидетелства, показващи, че чуждестранни фирми започват да диверсифицират производството си и веригата си на доставки от Китай.

Проучване на QIMA - водещ одитор на доставчици в Азия, показва, че 30% от над 100 глобални бизнеса сменят китайските си доставчици, с такива от други страни.

Ако тази тенденция продължи, то работните места в китайските фабрики ще бъдат застрашени. В доклад на щатската банка JP Morgan се посочва, че покачването на безработицата е основен риск за Китай в краткосрочен план.

Социалната стабилност е предпоставка за икономическата стабилност на страната.

Щатските компании искат сделка

Напрежението от търговските търкания не засяга само Китай, но и САЩ.

Американските фирми в Китай се оплакват от негативния ефект на митата, наложени от кабинета на Доналд Тръмп, но все пак искат САЩ да постигне добра сделка.

“Кабинетът е склонен да рискува здравето на щатската икономика с тарифи”, казва Стефан Ко, международен търговски партньр в адвокатската фирма Akin Gump, базирана във Вашингтон.

„Сега като сме стигнали толкова далеч, бизнесът иска да извлече предимства от ситуацията и да си тръгне с нещо значително от тези разговори. Те искат да видят китайска оферта за изкупуване на повече американски стоки, заедно с обещания за систематични промени”, казва той.

Forbes: Китайската икономика е живаМалко добри новини за тези, които вярват в Китай - китайската икономика все още е жива


Решение на търговската война между САЩ и Китай ще бъде добра новина за всички.

Докато двете най-големи икономики в света си налагат взаимно високи мита, стоките за останалия свят също се оскъпяват, компаниите свиват печалбите си, а глобалната икономика се забавя.

Двете страни са под натиск за постигането на сделка. Но играта е сериозна и който мигне пръв, рискува да се окаже в позицията на губещ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg