Златото продължава да е на почит в Турция

5509
Златото продължава да е на почит в Турция

© Pixabay

Златните резерви на Турция продължават да намаляват. В началото на февруари, резервите на страната в злато се равняват на 377 тона.

Това поставя страната на 13-а позиция сред най-големите притежатели на злато в света, като начело в подреждането са САЩ, Германия, Италия, Франция, Китай и Русия.

Златните резерви на Турция възлизат на средните 201.56 тона в периода от 2000 до 2016 г., като достигната исторически максимум от 529.10 тона в края на 2014 г. Минималните 116.10 тона пък са отчетени през далечната вече 2001 г.


Данни на Световният съвет по златото показват, че в последните 6 месеца на 2016 г. Турция е намалила златните си резерви с 80 тона, а за цялата 2016 г. понижението е от 121 тона.

В края на миналата година, президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган обявява в свое изказване: Всички, които имат спестявания в чужда валута, обменете ги за злато или за турски лири. Нека отново върнем силата на турската лира. Нека отново златото да възвърне стойността си.

Още на следващия ден турският борсов оператор Borsa Istanbul вече е първата институция, обявила, че ще обмени всичките си активи за турски лири. Днес лирата се разменя за около 0.25 евро, спрямо 0.45 евро за преди 4 години.

Освен в националната валута, турските домакинства обичат да спестяват в злато – златни монети, бижута и други. Смята се, че населението в страната, възлизащо на около 75 млн. души или 10 пъти повече от България държи около 5 000 тона злато по възглавниците си.

Именно това злато днес е оценявано на около 180 млрд. долара. „Ако само 10% от персоналните спестявания на населението в злато се върнат в банковата система, това би генерирало финансов ресурс от около 18-20 млрд. долара, т.е. пари, които биха се върнали в икономиката, сподели преди време председателят на истанбулската златна рафинерия Йозкан Халак.

Банките днес предлагат различни планове и сметки за златото на населението, голяма част от които са съобразени с Ислямските финансови правила. В Истанбул, подобно и на Дубай, Лондон, Пекин и др. вече могат да се намерят дори банкомати за злато.

И докато символите на Турция като Капалъ Чарши днес се посещават от по-малко туристи, главно заради поредиците от бомбени атентати и стрелби, то населението продължава да спестява. Ударно, при това главно в злато, което те купуват, както от местния пазар, така и от чужбина.

В страната се намират и много от големите находища на злато, намиращи се основно в азиатската част от Турция. Златото, освен и традиционен спестовен продукт се ползва и като подаръци при раждания, сватби и др.

Поколения турски спестовници са прибягвали до златото като ефективна хеджираща позиция срещу инфлацията и слабата валута. Това изглежда ще продължи и за в бъдеще, като част от предлагането идва именно от централната банка на страната. В предходните години Турция дори ползваше златото, за да купува петрол от Иран, като по този начин, избягваше санкциите, наложени срещу страната.

Евтино или скъпо е обаче златото днес? Според финансов анализатор, благородният метал може да постъпне до 1300 долара за троуйнция.

Цената на златото ще достигне 1300 долара до края на 2017 г. Инвеститорите ще търсят убежище от нарастващия политически риск около новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg