Златото се понижи до 1140: кой купува и кой продава

4008
Златото се понижи до 1140: кой купува и кой продава

Както посочихме в материал от 13 декември – голяма е вероятността цената на златото да се понижи до 1140 долара за тройунция, при положение че Федералният резерв на САЩ повиши лихвите си.

Това се случи – вчера от Фед обявиха повишение на лихвените нива, но също така прогнозираха, че през 2017 г. това ще стане реалност още три пъти, за разлика от очакваните от пазара два ръста.

И докато анализаторите остават раздвоени в прогнозите си за цените на златото, въпреки че ръстът в лихвите се отразява традиционно неблагоприятно на благородния метал, ние продължаваме да следим и златните резерви на държавите по света.

Данни от декември на Световния съвет по златото сочат, че в последния месец активен купувач на пазара на злато е Русия, добавили над 40 тона злато, докато Турция е сред продавачите с общо 16 реализирани тона злато.

За последните 12 месеца Русия е закупила 172 тона злато, докато Турция е намалила златните си запази с близо 59 тона.

Какво да очакваме през 2017 г. за долара, златото и индексите Вижте прогнозите на Admiral Markets

В последния месец като активен купувач се включва и друга държава – Катар. Ръстът е от 6.22 тона спрямо закупените малко над 3 тона злато в последните 3 месеца.

От страната на купувачите продължава да действа и Китай, където се отчита ръст от 4 тона за месец и общо 116 тона за последните 12 месеца.

Високите цени на златото в последните месеци са използвани обаче от Аржентина, която е продала близо 5 тона.

Така, по данни от 8 декември, съвкупните златни резерви на всички държави по света се равняват на 33 181 тона спрямо 33 092 тона за преди месец.

Лидер в подреждането продължава да е САЩ с 8133 тона, представляващи близо 25% от всички златни резерви в света. По последни данни златото съставлява 75.6% от всички резерви на най-голямата икономика на планетата.

Следват Германия с 3378 тона, или 70.1%, както и Италия и Франция, държащи по 2451 и 2436 тона злато, представляващи 69 и 65 на сто от резервите им.

Активните купувачи в последните месеци Китай и Русия се нареждат на пета и шеста позиция с 1842 и 1583 тона, изпреварвайки Швейцария, Япония, Холандия и Индия, допълващи топ 10.

България се намира на 46-а позиция сред държавите с 40.3 тона злато, представляващи 6.5 на сто от резервите ни.

Снимка: Pixabay

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас