Очакваме Стефан Юруков да каже кой му е нареждал за заменките на гори, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред bTV днес. По думите му е очевидно, че бившият председател на Държавната агенция за горите не е правил всичко на своя глава и той трябва да каже истината, за да не бъде единствен обвиняем.

Найденов отново повтори, че искът на ЕК е за неправомерна държавна помощ от 55 млн. евро от заменки, които ако не докажем, че са обект на престъпление, трябва да връщаме. Ако пък е изменено предназначението им трябва да платим 126 млн. евро. Най-много заменки са правени от тройната коалиция. Общо са заменени над 33 000 дка , а около една четвърт са с променен статут, каза министър Найденов.

По думите му първото писмо от ЕК е получено през есента на 2008 година, но не е огласено от тогавашните управляващи. 47 заменки са били направени между приемането на закона за спирането им и публикуването му в Държавен вестник, а 15 са обект на проверката. Техният статут обаче не е променен, каза Найденов.

В 9 часа утре се събира Съветът за сигурност при премиера, каза Найденов и ще се помисли за действията ни. Ще се възползваме да поискаме превод на писмото на български, така че ще имаме отсрочка с 20 дни, за да помислим какво ще правим, заяви министърът.

Стартирахме съвместно с Румъния процедура срещу Гърция заради блокадата, каза Найденов. Доказаните щети до сега са за около 12,7 млн. евро. Според министъра реалните ни загуби са десетократно по-големи. Само за ден България губи по 3 милиона евро, уточни той.

Източник/Снимка: bTV