Многообсъжданите анти-кризисни мерки на правителство вчера най-накрая бяха изпратени до браншовите организации и синдикатите. Документът, озаглавен "Мерки за устойчив растеж и подкрепа на българската икономика", съдържа 43 предложения:

Мерки за подкрепа на бизнеса

1. Привличане на допълнителен външен ресурс до 600 млн. лв. чрез облигационна емисия на ББР.

2. Създаване на регистър на задълженията към бизнеса от страна на държавата.

3. Аутсорсване на държавни услуги към частни изпълнители.

4. Всички такси за услуги, ползвани по електронен път, да бъдат намалени - това ще стимулира електронното правителство, ще намали броя на гишетата и ще спести пари.

5. Провеждане от Българската агенция за инвестиции на маркетинг за привличане на инвестиции чрез изпълнението на проект за "Популяризиране на предимствата за инвестиране в България", финансиран по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".

6. Приемане на изменения и допълнения в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, чрез които да се: намалят значително досегашните прагове за издаване на сертификат за клас А и клас Б за високотехнологичните дейности, определени от Евростат и за инвестиции в общините с безработица равна или по-висока от средната в страната, въвеждане на най-нисък праг за инвестиции в научни изследвания образование, здравеопазване, информационни технологии и артистично творческа дейност в областта на културата;

7. Регламентиране на конкретни условия за издаване на сертификат и насърчаване с пакет от мерки на приоритетни инвестиционни проекти, във всички сектори на икономиката, съгласно изискванията на Регламент 800/2008 г. на Европейската комисия за държавните помощи.

8. Създаване на Холдингов фонд за Развитие на фондове за рисково капиталово инвестиране и гаранционни фондове за финансиране, като Холдинговият фонд се мениджира от ЕИФ в рамките на инициативата JEREMIE.

9. Завишаване на максималната продължителност на извънреден труд, който може да се полага от едно лице в рамките на една година.

10. Разширяване на функциите на ББР в частта предекспортно кредитиране.

11. Създаване на Комисия за прегледа на всички лицензи и регулиране с мандат за отмяна/опростяване и кратък срок на действие - 6 месеца, с участието на представители на бизнес организации, министерства, частния сектор, неправителствени организации, чужди експерти.

12. Да се въведе възможността за "икономическа ваканция", която да се ползва, когато работодатели от кризисно затруднени фирми са изразходвали всички други мерки, за да задържат хората си (като намалено работно време, преквалификация и тн.). Тогава ще могат да се пускат хората си еднократно в неплатен отпуск за не повече от 3 месеца.

13. Ускорено издължаване към бенефициентите на дължими суми от евро фондовете.

14. Възстановяване в законовия срок на ДДС.

Мерки за подкрепа на фиска

15. Да не се поемат задължения извън предвидените по бюджет 2010 г.

16. Създаване на държавна консолидационна компания, в която да се апорират всички миноритарни дялове на държавата в търговски дружества с цел продажба през БФБ.

17. Ограничаване на средствата за фонд работна заплата до 90% (без МО и МВР), с промяна в постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности за 2010 г. Министерствата, които са изпълнили плановете за оптимизиране на администрацията вече са реализирали икономии в размер до 15 на сто от средствата за заплати. Там не се налага намаляване на заплатите.

18. Либерализация на инвестиционния режим на Сребърния фонд за инвестиции в ниско рискови български финансови инструменти.

19. Отмяна на преференциите, които се дават на бюджетни учреждения за внос, освободени от ДДС и мита.

20. Изграждане на публичен регистър за държавно и общинско имущество дадено под наем, регистър на земеделски земи от държавния и общински поземлен фонд и сключените арендни договори.

21. Увеличаване на дивидента за държавата от 50 на 80 на сто с промяна в Постановлението за изпълнението на държавния бюджет за 2010 г.

22 Обезщетенията за временна неработоспособност да се поемат от НОИ след изтичане на третия ден от настъпване на неработоспособността.

23. Премахване на паричните суми за облекло за 2010 г. за работещите по трудово правоотношение.

24. Прецизиране и свеждане до минимум на гражданските договори, на договорите за консултантски услуги, на трудови договори по ПМС Номер: 66 от 1997 г. и др.

25. Премахване на всички възнаграждения за участия в междуведомствени комисии, работни групи и други.

26. Увеличаване на наказателната лихва за невнесените данъци, така както е за осигуровките от 10 на 20 на сто.

27. Отчисляване на 50 на сто от приходите от наеми на държавни и общински предприятия в приход на държавния, респективно на общинския бюджет по реда, който се прилагаше до 2006 г. - 31 от ЗДБРБ за 2005 г.

28. Приватизация на държавни компании, включително Топлофикация София и НДК. Да се приватизират 51% сега и останалите 49% след 2 години, когато частният собственик ще е повишил ефективността и цената ще се е вдигнала.

29. Създаване на нормативна база за ускорена продажба на емисиите от Протокола от Киото и ускорено приемане на Национален план за преразпределение на квотите за търговия от фирмите с СО2.

30. Приемане на закон за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства с цел създаване на единен орган по управление на подземните богатства в МИЕТ, каквато е световната и европейска практика и повишаване на прозрачността и ефективността при предоставяне на концесии.

31. Повишаването на ставката на ДДС с 2% за една година.

32. По-високо облагане на свръхбогатите - въвеждане на данък върху луксозното имущество. Удвоява се данъкът върху жилища над 250 кв. м.; данък за автомобили над 121 kw; утроява се данъка върху яхти.

33. Намаляване на срока за КСО от 75 дни на 30 дни за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност в случаите на освобождаване от работа.

Мерки за финансова дисциплина

34. Опростяване на процедурите за производство по несъстоятелност.

35. НАП да създаде възможност за плащане на данъчно-осигурителните плащания с едно платежно нареждане.

36. Цялата държавна собственост - мажоритарни дялове и държавни имоти - да се управлява от нова агенция, която да не е подчинена на ресорните министри. Публичен регистър на държавните имоти, отдаване на всичко под наем на пазарни цени.

37. Социални пенсии, добавки и пр. - да минат към социалното министерство и да се дават според подоходен тест за имущество.

38. Концесиониране на инфраструктурата (летища, пристанища, магистрали) - по възможност някакви плащания да влязат още тази година в бюджета.

Мерки за пазара на труда и социално-осигурителните системи

39. Повишаване на мобилността на работната сила чрез създаване на система за наблюдение и разпределение на квалифицирани работници на секторно и териториално ниво.

40. Събиране на отчетна информация за неизплатените трудови задължения и анализ на същата.

41. До края на 2011 г. преустановяване на намаленията на осигурителните вноски.

42. Отказ от увеличение на здравно-осигурителната вноска през 2010 г. Допълнителни мерки за повишаване на събираемостта в бюджет на НЗОК.

43. Лицата, които не са здравноосигурени на друго основание, да заплащат осигурителни вноски върху доходите от капитал и имущество.