Изминалата година бе много тежка година не само за банките,0 но и за целия пазар, коментира в банковия панел на "Шумът на парите" Атанасиос Петропулос, председател на УС и и главен изпълнителен директор на Емпорики Банк.

Като резултат от финансовата и икономическа криза от 2008-2009 година, имаше голям въпрос за доверието между банките и клиентите.

Такъв проблем се наблюдаваше не само в сектора на корпоративно банкиране, но и в банкирането на дребно. На един етап съществуваше дори и криза на доверието между самите банки. И всъщност това бе големият проблем - бяхме свидетели на една криза на доверието по целия свят.

Изминалата година бе тази на връщане на доверието на пазара. Потребителите обаче не започнаха да се връщат в банките за заеми. Ние се изправихме пред този проблем за пръв път в живота си. Наложи се ние да ходим при клиентите, за да им казваме какво им е нужно.

В началото на тази година клиентите отново започнаха да идват в банките, като ние продължихме да ходим при тях. В резултат на връщането на доверието, банките започнаха да излизат с нови продукти, за до посрещат нуждите им.

Конкуренцията между банките е много голяма, както бе и преди кризата. Банките са в много добро финансово състояние, имат желание да дават нови кредити и го правят.

Като се има в предвид кризата, банките предоставят продукти на клиентите с доста по-ниска лихви. Колегите и ние сме уверени, че даването на кредити ще се увеличи през тази година, подкрепено от икономическата активност в страната.

Вече 11.5 години съм в България и едно от заключенията ми е, че банките и банковите заеми бяха в основата на ръста на икономиката през последните години. Съществува директна връзка между ръста на кредити и икономическото развитие в страната.

Повечето от нас са били тук през последните 12 години и ние си купувахме коли, къщи, хладилници и др. с помощта на банкови заеми. Това ще е бъдещето и ще се случва отново.

„Шумът на парите" 2011 се реализира благодарение на: ПОК Доверие, Emporiki Bank, MetLife, KIA Motors, MKB Unionbank, БенчМарк Финанс, Енемона и Джони Уокър.

Медийни партньори на събитието са: insurance.bg, DarikFinance.com, econ.bg, infostock.bg, news.bg, money.bg, Darik Radio, imoti.net, EBF TV, сп. Мениджър, сп. Enterprise, сп. Prime Time, сп. Yachting & Lifestyle, Градът Медиа Груп.