Традиционната роля на банките е да са посредник между хората с капитали и тези, които имат нужда от тях, коментира Асен Ягодин по време на банковия панел, част от форума „Шумът на парите".

Капиталовият пазар по различни причини, сред които и малката си история, не можа да се развие, което е лошо, тъй като той може да играе по-значима роля като посредник между спестяванията и инвестициите в момент на криза, допълни Ягодин.

Банките в страната ни са стабилни, те влязоха в кризата с много силни позиции, 20-годишен опит и със стандарти по отношение на капитала и ликвидността.

След края на кризата регулаторите най-вероятно няма да наложат по-високи изисквания за капиталова адекватност и ликвидност, за разлика от страните от Западна Европа.

Българските банки ще излязат по-гладко от кризата и това би трябвало да е източник на позитиви. Колкото по-малко са предизвикателствата пред банките, толкова по-добре.

За разлика от депозитния пазар, който се развива от 20 години, този на взаимните фондове, започна едва преди 4-5 години.

За този кратък период те успяха да привлекат вниманието, но не и да го задържат и да натрупат по-голям пазарен дял от спестяванията на населението.

Хората все още продължават да спестяват с депозити, като причините за това са няколко. Освен високите лихви до голяма степен при депозитите почти няма риск за главницата и лихвата.

Това е една от причините, при преценка на двете алтернативи, хората да предпочитат депозита.

Другият фактор са високите лихви по депозитите. Българските банки финансират над 90% от своите операции от местни средства.

Това доведе до някои изкривявания. Депозитната война изнесе лихвите на едни доста по-високи от нормалните нива, коментираха участниците в панела.

Не е нормално при основен лихвен процент между 0-1%, депозитните лихви да достигнат дори нива от 10%.

От тази война се облагодетелстваха депозантите и в това няма нищо лошо.

Срочният депозит е една от най-добрите защита в момента и съответно едно от нещата, които специалистите препоръчват.

От една страна имаме стабилността и мащаба на банката, професионализма й, а от друга допълнителна гаранция от държавата чрез фондовете за гарантиране на влоговете до 100 000 лева заедно с лихвите.

"Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Карол Капитал Мениджмънт, Булброкърс, Енемона, MKB Unionbank и ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

Медийни партньори на форума са БТА, darikfinance.bg, econ.bg, infostock.bg, insurance.bg, money.bg, сп. Мениджър, в. Стандарт, Търговски вестник, радио FM+, EBF Business TV, както и forexnews.bg и banknews.bg.

Станете фен на Profit.bg във Facebook