България трябва спешно да ограничи публичните разходи въпреки социалното недоволство, за да избегне финансовата нестабилност като тази в Гърция, която може да застраши опитите на страната да се присъедини към еврозоната, посочват анализатори.

"Правителството изразходва средства, с които просто не разполага", заяви Георги Ангелов, старши икономист в института "Отворено общество" в София, преди разговорите между министри и търговски организации по повод ограничаване на разходите в публичния сектор.

"Те демонстрират невъзможността да контролират бюджетния дефицит, което ще създаде трудности", коментира Георги Ганев, който е икономист и програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии. "България не се намира в еврозоната и ако чуждите пазари усетят невъзможността за овладяване на бюджета, гръцкият сценарий ще се повтори тук с пълна сила, много по-лесно и по-бързо, отколкото в Гърция", допълни той.

България има споразумение за валутен борд с Международния валутен фонд (МВФ), което обвързва местната валута - лева с еврото на фиксирана стойност и задължава правителството да води стегната фискална политика и да поддържа нисък бюджетен дефицит.

Източник: БГНЕС