Българският премиер Бойко Борисов заминава утре на първото си посещение в Брюксел, целта на което ще бъде да възвърне доверието на Европейската комисия, след като тя замрази помощи за милиони евро заради слабите резултати на предшественика му в борбата с организираната престъпност и корупцията, съобщава АФП.

Борисов, който ще бъде придружаван от основните министри в своето консервативно правителство, което в края на юли наследи лявоцентристкия коалиционен кабинет на Сергей Станишев, ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с представители на Европейския парламент.

Миналата година ЕК замрази помощи за 825 млн. евро, които трябваше да бъдат използвани за строителство на пътища и за регионално развитие в страната, която стана член на ЕС на 1 януари 2007 г. Но 220 млн. евро от тази сума впоследствие бяха окончателно загубени, припомня АФП.

В края на август Брюксел отложи стартирането на пет от седемте програми за сътрудничество на стойност 6.85 млрд. евро.

От присъединяването си най-бедната държава членка на ЕС е подложена на стриктен и безпрецедентен мониторинг, като Комисията оценява напредъка й на всеки три месеца. Следващият доклад се очаква след седмица, отбелязва АФП.

Вчера обаче Борисов, който обяви, че връщането на доверието на ЕС е негов приоритет, получи първи окуражителен сигнал от Брюксел с деблокирането на 19 млн. евро по програма САПАРД. ЕК обмисля евентуално деблокиране и на други 90 млн. евро.

Единственият сериозен отсъстващ от българската делегация, министърът на финансите Симеон Дянков обясни пред АФП, че планира да посети Брюксел следващата седмица. По време на визитата си той ще защити желанието на България да се присъедини бързо към механизма ERM 2 във връзка с присъединяването към еврозоната с надежда за приемане на еврото през 2013 г. Това обаче ще зависи от възможностите на новото българско правителство да си възвърне доверието на Брюксел.

Присъединяването към еврозоната зависи от преговорите с държавите членки на зоната и с Европейската централна банка, отколкото от точни икономически критерии, обясняват икономисти, завършва АФП.

Източник: БГНЕС