Превенцията на корупцията и на конфликта на интереси ще бъде новата основна задача на антикорупционната комисия, съобщава правителствената информационна служба.

Това ще има по-голям ефект, отколкото осъществяването на репресивни мерки след извършването на корупционни действия, посочи заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Правителството измени решение от 2006 г. за създаване на Комисия по превенция и противодействие на корупцията, като обнови състава й и постави нови задачи пред членовете й. Промяната е заложена в 57-те мерки за изпълнение на препоръките от последния доклад на Европейската комисия, одобрени от правителството преди по-малко от месец.

При изработването на държавната антикорупционна политика комисията ще анализира проявите на корупция и конфликт на интереси и ще предлага политики за превенция и противодействие срещу тях.

Към досегашните й задачи - да предлага приоритетите на антикорупционната политика на правителството, да анализира нормативната уредба и да предлага промени с цел премахване на условията за проява и разпространение на корупционни практики, да изготвя стратегически документи, да предлага промени в структурите за вътрешен административен контрол и др., се добавят предприемането на мерки за повишаване на обществената осведоменост относно мерките за превенция и противодействие на корупцията; разработването на мерки за усъвършенстване на превантивните механизми за противодействие на корупцията и конфликта на интереси при вземането на управленски решения и в работата на администрацията; изготвянето на предложения за оптимизиране на наказателната политика по случаи на корупция и т. н.

За председател на комисията е определен вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Негов заместник е вицепремиерът и министър на финансите, а членове на КППК са министрите на правосъдието, на образованието, младежта и науката, на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката, енергетиката и туризма и на отбраната.

В състава на КППК са включени още председателят на ДАНС, секретарят на Съвета по сигурността към министър-председателя и секретарят на Съвета по управление на европейските фондове.