Данните за икономиката за ноември показват, че сме се върнали на ниво от 2005 година. Това каза пред PRO.BG председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Ръководството на камарата ще представи днес резултатите от петото анкетно проучване сред членовете на камарата - "2009 година през погледа на бизнеса". Божидар Данев описа тенденция на свиване на икономиката през тази година с думите: „Ликвидирахме три успешни години. Цифрите за ноември показват, че сме на равнище 2005 година. Продължаваме да спадаме.

През последното тримесечие, отчетено от националната статистика, това е третото тримесечие, имаме спад на БВП от - 5.9 на сто. Скоростта, с която икономиката спада все още не е намаляла. През 2009 година като че ли имахме икономическа зима", заяви Данев. Председателят на БСК посочи, че най-тежко засегнатите икономически сектори през тази година са били експортните, защото икономическата криза е дошла отвън.

Това са машиностроенето и корабостроенето, както и строителството и транспорта. „Разрешителните за строеж през тази година са с 60% по-малко", посочи Божидар Данев. Сред отраслите на икономиката, които са се представили по-добре през 2009 година председателят на БСК посочи хранително-вкусовата промишленост, птицевъдството и фармацията, като отбеляза, че те са насочени към вътрешния пазар.

Данните на БСК показват, че държавата е сред основните генератори на междуфирмената задлъжнялост. Парите само от забавено ДДС и неплатени обществени поръчки са 2 млрд. лева. Според Божидар Данев докато при големите фирми, които не са получили плащанията, все още има скрити резерви, то малките фирми, на които държавата дължи пари, са на ръба на оцеляването.

Той отбеляза, че не са изплатени средства най-вече в пътното строителство и на фирмите за медицинско обслужване. Все пак Божидар Данев очаква през 2010 година оцеляване. Той препоръча на фирмите да ограничат инвестиционната активност, а при някои да се премине и към преструктуриране на производство към други продукти.

Той оправи призив към бизнеса да запази квалифицираната работна ръка, дори с цената на по-ниски заплати. „Пазете квалифицираните си работници, защото може да ги погълне европейският пазар на труда", заяви Божидар Данев.

Източник/Снимка: БГНЕС