"Аз мисля, че сделките за заменените имоти вече могат да бъдат развалени", заяви главният прокурор Борис Велчев след заседанието на Съвета по сигурността към премиера.

Не казвам, че е лесно, казвам че е възможно, допълни той. От прокуратурата са изготвили становище, в което е описано как това би могло да стане, което са предали на премиера Бойко Борисов. Според прокуратурата в българското гражданско право има предвидени основания за подобен тип обявяване на договори за недействителни.

Член 40 от Закона за задълженията и договорите позволява да се търси обявяването на един договор за недействителен, поради договаряне във вреда на представлявания.

За да се случи това Министерството на земеделието и храните трябва да заведе иск в съда. "Поех ангажимент и съм го изпълнил вече - още когато бях сезирани, че в писмото на ЕК са посочени и други замени, за които се твърди, че са неравностойни и които не са предмет на нашия обвинителен акт - от 2 дни сме назначили съответните проверки", обясни още главният прокурор.

Той отказа да коментира акция "Октопод" . На въпрос кои са пипалата на октопода Велчев каза единствено : "За една част от тях знаем, но това са разследвания на няколко дни".

Източник: БГНЕС