„Сигурно изглежда много лесно отстрани да бъдат заловени 250-300 престъпници. Явно е достатъчно да седнем с министър Цветанов и да направим един списък и до вечерта всички да са заловени. Понякога е много по-сложно. И ако се върнем година назад, ще видим многото арести, които са извършени, не просто в София, а в цялата страна. Това е един процес, който не е спирал. Аз съм оптимист, дайте ми срок към края на година и пак да си говорим какво сме направили". Това каза Борис Велчев, главен прокурор по БНТ относно арестите на 250-300 криминални, които бяха обещани да бъде направени.

Годината на прехода създадоха нездрави връзки между организираната престъпност и магистрати или полицаи. Искаме хората, които разпространяват наркотици, изнудват, рекетират, изнасят бели робини, да бъдат там, където им е мястото, допълни още главният прокурор. По думите му по всяко едно дело трябва да се извърши голям обем работа, българският съдебен процес е много сложен и формален и това не е бърза работа.

Преди 2 години много ключови имена на организираната престъпност бяха осбоводени и колко от тях са на свобода сега, припомни още Велчев. Според него трябва да се избегне от наивното усещане, че престъпниците извършват престъпленията сами - очевидно е, че тези криминални организации са много конспиративни и подредени.

Очевидно е, че трябва да се разчита на друг подход за разкриване на тази престъпна дейност и този подход е да се използват лица от същите среди. "Много бих искал хора, с безупречна репутация, да ми кажат как действа бандата на Х или У, но няма такива хора, тези хора не знаят нищо, а знаят хората от същия кръг", увери още Велчев.

На въпрос дали са провал за прокуратура дела, които се точат с години, Велчев каза, че единственият критерий за оценка на прокуратурата е осъдителната процедура. Истинският критерий за добрата прокурорска работа е професионализмът.

В съда също работят хора и те също допускат грешки, но грешки се допускат и в прокуратурата, и в съда.

Понякога обаче осъдителната присъда не може да бъде самоцел, заяви Велчев. Въпросът е по всички дела прокуратурата да е направила максималното.

Професионализмът, откритата работа и хъсът трябва да бъдат водещи в прокурорската практика. Когато една дълго планирана операция се реализира на всички нива, това е знак за добре свършена работа, добави още той. Според Борис Велчев медиите имат силата да упражняват натиск и върху съда, и върху органите на МВР. Той призова медиите за обективност. Срещу организираната престъпност трябва да се противодейства с професионална специфика.

„Едно законодателство за организираната престъпност, което да включва специализирани прокурорски състави, ще мотивира колегите, които работят в различните видове спецекипи", подчерта Борис Велчев. Когато се засягат значими криминални интереси, рано или късно може да се очаква ответен удар.

Велчев добави, че организираната престъпност еволюира. Тя вече не е чисто криминална, чисто бандитска. „Организираната престъпност са и големите схеми за източване на ДДС и еврофондовете. Аз мисля, че не бива да я подценяваме. Тя е не по-малко опасна", добави в заключение главният прокурор.

Източник: БГНЕС