Бюджет 2010 е бюджет на европейското развитие за България. Той е балансиран бюджет и ясен сигнал за фискалната стабилност, заяви Бойко Борисов по време на обсъждането на Бюджет 2010 в НС.

Икономическият спад за следващата година ще с 2 %, а възстановяването на икономиката ще започне през 2011 г. Засилване на фискалната дисциплина, преорганизиране на разходните политики и увеличаване на събираемостта на приходите са приоритет, обяви премиерът.

Усвояване на средствата от еврофондовете с цел увеличение на конкурентоспособността., акцентира Борисов Не се предвижда увеличение на данъците, освен за някои акцизни стоки, посочи той. Запазване на данъчните ставки и намаляване на осигуровките, както и намаляване на дяла на сивата икономиката, включи сред най-важното премиерът. С 19 % по- ниски приходи, предвиждат управляващите във връзка с кризата.

Изсветляването на компаниите, също остава сред приоритетите. В социално осигуряване се предвижда намаляване на вноските с 2 % и увеличаване на пенсиите. За образование се предвиждат 4. 5% от БВП. Предвижда се преструктуриране на администрацията в образователната и здравната система, както с 15 % съкращаване на администрацията. 4.2 % от БВП ще отидат за здравеопазване, което ще е 2.6 млрд. лв.

Предвижда се нов тип здравна карта и промяна в метода на финансиране на здравеопазването. Сред приоритетите остава строителството на пречиствателни станции и инсталации за обработка на боклука. През 2010 да бъдат възстановени 549 млн. лв от средствата на ЕС в земеделието, подчерта Борисов.

Източник: БГНЕС